Last news in Fakti

3 Март, 2015 20:36 1 518 1

За пример: В Кричим учредиха общински фонд "Култура"

  • кричим-
  • учредиха-
  • общински-
  • фонд "култура"-
  • паметника на обединението-
  • исторически музей

Първите проекти, които се очаква да бъдат реализирани, са ремонт и почистване на паметника на Обединението в центъра на града и обособяване на местен исторически музей

Общинският съвет в Кричим учреди фонд „Култура”. Първият дарител е община Кричим, която е отделила 5000 лева за стартирането на тази идея. Председателят на Общинския съвет в града Ана Хаджиева е в основата на идеята за този фонд. Тя дарява месечната си заплата. Примерът й ще бъде последван от всички общински съветници и от кмета на общината Атанас Калчев.

Идеята е чрез спонсорство и дарения паричен ресурс, да се финансират проекти в областта на културното, историческото, интелектуалното и художествено-творческото наследство в град Кричим.

Два пъти годишно ще бъде обявяван период  за набиране на проекти-предложения от местни общественици и дейци, които ще бъдат разглеждани от експертна комисия, назначена със заповед на кмета на община Кричим, а управителният съвет на фонда ще одобрява договорите за финансиране на тези проекти с местно значение.

Вече има дарителска сметка, в която всеки може да дари целево средства за фонд „Култура” на община Кричим.

Първите проекти, които се очаква да бъдат реализирани са козметичен ремонт и почистване на паметника на Обединението в центъра на града и обособяване на местен исторически музей, който ще се намира на втория етаж в сградата на Народно читалище „Пробуда-1912 г.”. В него ще намерят място над 1200 уникални предмета и части от предмети, педантично събирани от кричимецът Борис Стоилов. 

С учредяването на фонд „Култура” се цели както юридически лица – фирми, организации и др., така и хора, които искат,  да дарят - и от града, и от всички точки на страната и света - целеви пари, които ще бъдат използвани за дейностите, свързани с изграждане на устойчив модел на културно развитие и развитие и популяризиране на културно-историческото наследство на територията на община Кричим. Всеки дарител ще получава договор и сертификат за това.

Общинският съвет е дал съгласие за учредяването му и е приел правилник за организацията и дейността на Фонда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ато гос

    0 0 Отговор
    Айдеее и тея курбан отидоха. Такива хора никой не ги обича- нито комунисти, нито капиталисти. Тея пари дето ще ги съберат трябва да са за подкуп на някоя политическа сила, иначе Ани Хаджиева ще отиде на бунището на историята, оплюта и прокълната от всички заблудени да дарят пари с мисълта, че правят нещо добро. Живеете в Бантустана, където чалгата, коли и беси- помнете го!