Last news in Fakti

13 Септември, 2023 10:32 1 023 5

Първият шах на Нургюл Салимова е изложен в исторически музей

  • нургюл салимова-
  • шах-
  • шахмат-
  • исторически музей-
  • попово

Шахът на младата Нургюл е в музея в Попово от 2016 г,

Първият шах на Нургюл Салимова е изложен в исторически музей - 1
Снимка: БГНЕС

Историческият музей в Попово показва първия шах на Нургюл Салимова. На него младата надежда в шахмата, която заела второто място на Световната купа по шахмат за жени в столицата на Азербайджан Баку през август, започва да учи играта, обясни пред БТА директорът на културната институция Владимир Иванов.

Шахът е постъпил като експонат в музея от 2016 година, припомнят от екипа. Тогава Салимова става световна шампионка за девойки до 12 годишна възраст. Дарението е направено лично от нея. През 2016 година Нургюл Салимова получава званието Почетен гражданин на община Опака.

Почетното отличие на тогава 13-годишната Салимова е връчено на 28 октомври.

Тя е най-младият почетен гражданин на Опака. Сега шахът е един от атрактивните експонати на Историческия музей в Бялото градче.

„Всеки се впечатлява като влезе, любопитно е, още повече след успеха на нашата землячка през август“, коментира Владимир Иванов.

Селимова беше посрещната в родното си село Крепча с голямо тържество, организирано от кметството и от ръководството на община Опака.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 патето Яки

    3 1 Отговор
    А кукличките и кога ще са в музея. Да е живо и здраво и успехи за Нюргюл.
  • 3 Дрън дрън та пляс

    1 0 Отговор
    и като стане време да се играе за националния викат немоааа
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Направете и един паметник на Нюргюл и всяка сутрин с изгрева се кланяйте..........Като Гросмайстор ви казвам!
  • 5 Кръвта вода не става

    2 0 Отговор
    Нургюл ще се поразходи още по света, а после ще я прикоткат в Турция и ще каже, че е от Турция, а не от България. Спомнете си Наим Сюлейманоглу. Така че не се вдъхновявайте много.