3 Октомври, 2024 12:45 609 3

Втората статуя намерена в Хераклея Синтика ще бъде преместена в Исторически музей в Петрич

  • хераклея синтика-
  • статуя-
  • исторически музей-
  • петрич

Втората статуя беше без глава

Втората статуя намерена в Хераклея Синтика ще бъде преместена в Исторически музей в Петрич - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Втората статуя намерена в античен град Хераклея Синтика се очаква днес да бъде преместена в Исторически музей в Петрич, каза за БТА Катя Стоянова – ръководител на проекта, който се изпълнява в Хераклея Синтика. Към момента статуята е извадена от канала и се очаква кран, допълни тя.

На 20 септември археолозите откриха още една мраморна статуя с човешки ръст. Тя беше намерена при работата в източната част на Големия канал, много близо до мястото, на което през лятото бе открита първата статуя. Втората статуя беше без глава.

Няколко дни по-късно екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри и глава на статуяотново при разкопки в Големия канал.

Днес в 18:00 часа в Историческия музей в Петрич е предвидена и среща с проф. Вагалински, на която ще се говори за големите открития на Хераклея Синтика през 2024 година, съобщават от музея.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдьо

    5 7 Отговор
    Тъй като я гледам чини ми се смакедонска требе да е.
  • 2 Щукар

    1 5 Отговор
    И кой ще пътува до Петрич,та да я разглежда? Ако живеем в град Сандански,както и да е,ама от други части на България,едва ли.
  • 3 Гунчо

    2 4 Отговор
    Щом и втората статуя остава в Петрич, явно разчитат, че някой ден там ще идват гръцки туристи, понеже им е близо. Българи пътуваха до Петрич, докато Ванга беше жива. Сега кой нормален човек ще отиде там заради некаква археология?