Last news in Fakti

17 Септември, 2015 16:28 1 499 2

Музея на София отваря врати

  • софия-
  • ден на софия-
  • музей-
  • врати-
  • история

Входът днес е безплатен

Тази вечер официално ще бъде открит и Музея за история на София. Осем зали показват уникални експонати от различни епохи в сградата на бившата Централна минерална баня.

В постоянната експозиция на музея са представени 8 основни теми, разположени в 8 основни зали, но има и множество инсталации, витрини и места за излагане в коридорите, които се използват максимално. Има и няколко зали за изложби, туристически информационен център с книжарница.

Основните теми, които се представят, са свързани с държавността и историята на България в Третото българско царство. Едната зала е посветена на институциите, където са изложени реликви на българската държавност и на местната власт. Има зала на дворцовия кабинет с вещи и подаръци на династията. Има и зала, посветена на живота на улицата в София с магазини, превозните средства и бита на софиянци. В отделна зала са представени градския бит и къщите. Има и експозиция, посветена на връзките между българската царска династия и династиите в Западна Европа с ключов експонат каляската на Мария Антоанета (на снимката долу).



В съседство е залата на духа, където са изложени реликви от Софийската Света гора, икони, богослужебни книги, показващи силата на духовната традиция в София и областта и в съседство залата, посветена на Античността с археологически находки и ценни експонати от VI пр. Хр. до към завършването на Римския период - VI в.

Музеят за история на София е основан през 1928 г. За кратко, по време на Втората световна война, има постоянна експозиция. Тогавашната му сграда на пл. "Бански" 3 обаче е разрушена при бомбардировки през 1943 г. Оттогава за столичния музей се търси дом.

През 2015 г. Музеят символично се завръща отново на пл. "Бански", този път в реновираната и адаптираната сграда на бившата Централна минерална баня. Тук ще могат да се видят 8 различни зали от постоянната експозиция, разкриващи историята на София от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX в.

По традиция за Деня на София освен в най-новия музей, входът ще е безплатен в зоопарка, Градската художествена галерия, музея под базиликата „Св. София" и парк „Врана".

Всяка седмица ще има един ден, в който посещенията също ще са безплатни.

Има идея и останалите 7000 кв. м от банята да се превърнат в музей.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 софиянец

    0 0 Отговор
    Браво на кметицата Моля Ви осветете със силни лампи чешмите за мин.вода на спирката По здрач,през нощта и рано сутрин се събират клошари,пияници,алкохолици Отвратително е Всеки ден туристически гидове водят там чужди групи от цял свят Срамота е Центъра на София Пълна излагация Моля Ви г-жо Фандъкова направете нещо!Всички софиянци ще са Ви благодарни!
  • 2 Татяна Стоева

    1 0 Отговор
    Някой знае ли по света дали се е случвало от действащ спа комплекс в минерална баня да бъде отклонена лечебната вода и да се преобрази на музей? Толкова ли нямаше друга подходяща сграда.