Last news in Fakti

18 Ноември, 2015 08:00 1 390 0

Откриха нова група от нашите европейски предци

  • европейци-
  • днк-
  • прародители-
  • предци-
  • учени

Учените вече разбират по-добре европейския генетичен код

Учени откриха нова група от древни европейци, пише списание Тайм.

В доклад, публикуван в понеделник в списание Nature Communications, изследователите са използвали проби от ДНК, за да идентифицират нова група хора с европейски произход.

Генетиците са открили четвърто "племе", което не влизат в трите групи, идентифицирани до момента и допринася за модерния европейски генофонд.

Изследванията показват, че днешните европейци са смес от местни ловци, близкоизточни земеделски производители и населението, който пристига от изток през бронзовата епоха. ДНК от древни останки в Кавказ обаче разкрива четвъртата популация, която също е част от древните ни прародители.

Новата четвърта група, кавказки ловци-събирачи, запълва по-ранното липсващо звено в генетичните корени на Ямната култура, които до този момент не бяха напълно изяснени. Изследователите стигат до заключението, че тези ловци-събирачи от Кавказ са отделна популация. То този извод достигнали след тестове на ДНК проби от два комплекта останки, открити в Западна Грузия - единият от, който на почти 10 000 години, а другият на повече от 13 000 години.

"Въпросът от където идват предците ни от Ямната култура е бил нещо като загадка до сега", каза един от водещите автори на изследването Андреа Маника от Катедрата по зоология на университета Кеймбридж.

"Сега, след като открихме тези останки, можем да отговорим, че техният генетичен код е смесица от този на източноевропейските ловци-събирачи и този на кавказките ловци-събирачи, които през голяма част от последния ледников период са живели в очевидна изолация. Откритието ни разкрива четвъртата основна нишка на древния европейски произход."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА