Last news in Fakti

7 Декември, 2015 22:30 1 381 0

Герасим Дишлиев и негови ученици представят спектакъла "Частица път"

  • герасим дишлиев-
  • ученици-
  • представя-
  • спектакъл-
  • частица път

Свиленградчани и гостите на града ще могат да видят безплатно авторския спектакъл на ученика и последовател на Марсел Марсо

Герасим Дишлиев и негови ученици представят спектакъла "Частица път" - 1

Световноизвестният мим Герасим Дишлиев ще представи пантомимата „Частица път” в Свиленград на 8 декември, от 18 часа, в салона на НЧ „Просвета”. Свиленградчани и гостите на града ще могат да видят безплатно авторския спектакъл на ученика и последовател на Марсел Марсо, който този път е не само автор и актьор, но и режисьор.

„Частица път” тръгва от ежедневния живот през театрализацията му в търсене на пътя. Героите идват като табун, носейки всичко върху гърба си, говорейки неясни езици. Различни са по осанка, но едно ги обединява – те са пътници, търсещи доброто място.

Спектакълът е с участието на абсолвенти по пантомима в НАТФИЗ, които няколко дни репетираха в Свиленград. Тук той ще се играе предпремиерно, а премиерата ще се състои на 10 декември в учебния театър на НАТФИЗ в София.

Така за втора поредна година Герасим реализира идеята си да превърне Свиленград в център за млади артисти. Специално за целта той пристига от Париж и събира тук студенти по пантомима, които са гости на общината. Те опознават града и района, репетират, срещат се с деца от местната театрална школа и изнасят представления пред свиленградска публика.

Герасим Дишлиев завършва Международната школа по мимодрама в Париж под ръководството на Марсел Марсо. Дипломира се през 1996 година. Марсо го поканва като педагогически асистент и преподавател в школата, в която той работи до закриването й през 2005 година. Изключително ценен от великия майстор на пантомимата, Герасим го съпровожда и в неговата Компания, участвайки в спектакли и турнета по международните сцени.

През 2010 г. Община Свиленград подкрепи финансово участието на Герасим на прочутия международен театрален фестивал в Авиньон. Там той представи своя авторски спектакъл “Монолог с куфар” - автобиографичен сюжет, описващ развитието на артиста от Свиленград до Париж. Игран е с успех в България, Франция, Израел, Македония, Италия, Финландия, в страни в Африка и Южна Америка.

През миналата година с помощта на общината Герасим реализира още един проект, свързан с България и със Свиленград. Той обедини екологията, спорта и изкуството, като се придвижи с колело по 3077-те км между Париж и Свиленград, отседна в 34 селища и направи 34 представления на „Монолог с куфар”. Стартът на турнето бе на 1 септември, а финалът – на 5 октомври - Деня на Свиленград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА