Last news in Fakti

4 Март, 2016 09:45 1 493 2

Драма в театъра. Или водевил

  • драма-
  • театъра-
  • водевил-
  • христо мутафчиев-
  • оставка

Българският театър рядко влиза в новинарските акценти. Изключенията са, когато почине обичан актьор или се разрази скандал в гилдията. Скандалът обаче, трябва да е по-мащабен. Това се случи с поисканата оставка на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. След негово интервю за смолянското издание „Пламък”, над 70 души от трупата на Народния театър му поискаха оставката.  В отвореното си писмо артистите от Народния театър, сред които Александър Морфов, Аня Пенчева, Бойка Велкова, Дарин Ангелов, Деян Донков, Мария Кавардживова, Иван Бърнев, Леонид Йовчев, Албена Колева, Сава Драгунчев, Теодора Духовникова и други, го обвиняват в защитаване на политически интереси и в не съобразяване с Устава на сдружението. „Уроненият авторитет както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартийни интереси“, пишат от трупата.

Донякъде недоволството на гилдията е предизвикано от подкрепата на Мутафчиев за нова реформа на Министерството на културата, която предвижда разпускане на трупите на непечеливши театри и финансиране на представления на проектен принцип. Реформата засяга осем театъра. Министерството на културата им даде срок от три месеца, в които да представят финансов план, за да докажат своята рентабилност, в противен случай ще се превърнат в „открити сцени“ за успешни представления и трупи от други театри на проектен принцип.

Заговори се, че Мутафчиев щял да разедини гилдията, вместо да я обедини и да работи за нейното благосъстояние. Той бил договорил увеличение на заплатите на артистите с 12%, но само на тези, които са членове на САБ.

Театър „Българска армия“ обяви, че подкрепя искането актьори от Народния театър „Иван Вазов“. Сред подкрепилите са актьори като Васил Михайлов, Милен Миланов, Иван Радоев, Георги Кадурин, Веселин Ранков, Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева.

Към искането за оставка се присъединиха актьори от театрите във Велико Търново, Шумен и Русе и др.

Отговорът

След седмица мълчание Христо Мутафчиев поднесе извинения на всички свои колеги актьори, които са се почувствали уплашени, притеснени, наранени или обидени от неговото „непремерено изказване“ в Смолян. Пред сайта Love Theater председателят на Съюза на артистите от свое и от името на организацията уверява, че нито той, нито който и да е някога е мислил за закриване на театри, а напротив – че цялата театрална система трябва да съществува в най-добрия си вид, за да работят и творят колегите му по места и сцени. „Аз самият съм убеден, че цялата тази театрална система, създадена от толкова години в България, трябва да съществува, да продължи да съществува и да съществува в най-добрия си вид, така че да могат колегите да продължават да работят и да творят по места и по сцени”, подчертава Мутафчиев.

Мутафчиев отхвърля и друго обвинение – че е партийно принадлежен. Той добавя, че не е говорител на Министерството на култура и не възнамерява да бъде. Вместо това, категоричен е председателят на САБ, се занимава със синдикална дейност и всякакви нападки в противното са нелогични.

Според актьора именно Съюзът, ръководен от него, е причината дефицитите на театрите, натрупали дългове, да бъдат изчистени. Първоначално от Министерството на културата отказвали разсрочване на дълговете, но били убедени от САБ да поискат от държавата необходимите средства.

По отношение на вдигането на заплатите на артистите с 12% – но само на членовете на САБ, – Мутафчиев заявява, че уставът на организацията ги задължава първо да се погрижат за хората, които представляват. В този контекст и той призовава срещу него да застане член на Съюза, който има конкретни обвинения, че не е защитил интересите му.

Както обикновено става у нас, актьорското съсловие се разцери по въпроса „за” или „против” оставка на Мутафчиев. И, както често става пак у нас, драмата премина във водевил. Най-подкрепящ се оказа заместникът на Мутафчиев – Валентин Танев, който смята, че искащите оставката ще бъдат използвани, но не уточнява от кого.

Може би най-разумното мнение излезе от страна на актьора Валентин Ганев. Той коментира пред сайта въпреки.com, че не е подписал оставката „защото отново всичко е сбъркано тотално”.

„От кого се иска тази оставка? Кой? Медиите ли да я дадат ? Този съюз има демократичен устав  и начин да генерира идеи, да сваля и избира своето ръководство. Като се говори, че това е наследеният тоталитарен, социалистически, комунистически  Съюз на артистите, ами недейте така. Отворете една книга или един интернет и вижте, че този съюз е създаден през 1921-ва година, че той е просъществувал толкова време. Но ние не само в нашия профсъюз, в цялата държава сме в положението, първо да питаме какъв е моят интерес, какво ще ми бъде дадено, преди аз да дам нещо. Същото е с изборите. Не си харесваме управниците, парламента, министър-председателя, ами кой ги е избрал? Нали ние сме ги избирали”, подчертава актьорът.

Ганев подчертава, че никакъв случай не е защитник на Христо (Мутафчиев) и на явната му симпатия към управляващите, но си има ред, може да бъде свикано редовно или извънредно Общо събрание на САБ. Такова може да бъде свикано всеки момент, според устава, без компрометиращи съсловието медийни панаири.

Предстои да видим все пак, като драма или водевил ще продължи историята. Но това, което вече на всички ни става ясно е че в почти всички области има „системен проблем”. Нещо не е наред с постройката, в която живеем. И май наближава времето, когато тя ще се срути върху главите ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ууууууу

    0 0 Отговор
    Как няма да симпатизира на управляващите..Нали най големия управляващ ангажира цял самолет да го спаси от инсулта и си направи пиар с него за чужда сметка и сега този ЩЕ МУ Е ВЕРЕН КАТО КУЧЕ ДО ГРОБ...Първата услуга която върна на пожарникара е ОМАСКАРЯВАНЕТО НА ВОЛЕН СИДЕРОВ...Всичко може да се очаква от такова ВЯРНО КУЧЕ...
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    ТОВА Е ИСТИНАТА.