Last news in Fakti

7 Март, 2016 10:07 1 696 2

Мостът на Кольо Фичето край Бяла се руши

  • кольо фичето-
  • мост-
  • бяла-
  • руши

Защо няма пари за поддръжката му?

Мостът на Кольо Фичето край Бяла се руши - 1
Снимка: Нова телевизия

Мостът на Кольо Фичето край Бяла се руши. До момента всички проекти по реставрацията му са провалени. Постройката е на 150 години, а последната реконструкция е през 50-те години на миналия век. Мостът е шедьовър и е единствен на Балканите.

"Общината е изпуснала два златни шанса да може сериозно да се реставрира този паметник на културата. През 2011 г. има програма в подкрепа за развитие на културно-историческите забележителности в България. Заради проблем с паркинг обаче общината не си е свършила работата и са изпуснати сроковете”, обясни по Нова телевизия кметът на Бяла Димитър Славов.

"Другата възможност е през 2015 г. – по трансгранично сътрудничество между България и Румъния отново е пропуснат шанса заради неуредици между проектанта и общината", поясни кметът. 

"Лично аз се ангажирам да си оправим проектната готовност и да няма подобни грешки от страна на общината. Нужни са около 4 милиона лева и без еврофинансиране ремонтът няма как да се случи”, допълни Димитър Славов.

"Всеки един разлив на реката би бил много опасен за моста. Спешно трябва да се направи пътната настилка, която е в изключително лошо състояние. Трябва да се вземат мерки и за обезопасяване на перилата на моста, тъй като в момента те не са много високи и създават предпоставки за инциденти”, обясни от своя страна строителният инженер Лъчезар Дилянов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бум бам

    0 0 Отговор
    ВСИЧКО АНТИЧНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНО И НА НЕГОВО МЯСТО ЩЕ СТРОЯТ НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД !!!!!!!!
  • 2 Бат Саше

    0 0 Отговор
    Общинските администрации са сборища на безплодни и бездарни хрантутници. Не знам какво друго може да се очаква.