Last news in Fakti

13 Юли, 2012 16:00 4 621 4

В Бяла изровиха уникален съд от "византийско чейндж бюро"

  • уникален съд-
  • византийска епоха-
  • археолози-
  • бяла-
  • готвене на пара
В Бяла изровиха уникален съд от "византийско чейндж бюро" - 1
Снимка БГНЕС

Археолозите в Бяла намериха уникална находка - керамичен съд за готвене на пара, съобщи "ВарнаУтре".

Те са попаднали на него при проучването на жилище от късноантичната крепост на нос "Св. Атанас" до града. Датировката на съда е в края на VI - началото на VII век, като дори може да се изкаже хипотезата, че жилището е опожарено през  614г. Подобен керамичен съд не е известен не само през VII век, но и през предходните хилядолетия, затова определението уникален е напълно уместно, каза на пресконференция ръководителят на проекта доц. д-р Валери Йотов.

Съществременно, дори беглият поглед към уникалния съд насочва към познати и препоръчвани в множество реклами съвременни кухненски съдове за готвене на пара за здравословна храна. "Съдът се пълни с вода и се поставя на огнището. Той е така направен, че върху него се слага друг съд със сурови храни, които се приготвят на парата", разказа доц. Йотов. Този метод е доста разпространен в Китай, Индия и Африка.

Доц. Йотов обясни още, че от няколкогодишните археологически разкопки на късноантичната крепост в Бяла се знае, че повечето жилища са напуснати в самото начало на VII век. Както и при други византийски крепости по българското Черноморие, рядко се случва да се попадне на архитектурна структура, в която да се открият повече находки. В случая обаче става дума навярно за жилище, чиито обитатели не са успели да вземат със себе си голяма част от имуществото си.

"Това е рядък случай в археологията - да се определи с какво се е занимавал собственика на жилището, където са намерени находките. Нашата хипотеза е, че това е било жилище на трапезит или с други думи - обменно бюро", добави ръкодителят на обекта. Освен уникалният съд за готвене на пара, в жилището са намерени още две златни монети на императорите Юстиниан (527-565г. ) и Маврикий Тиберий (528 - 602г.), както и над 150 византийски медни монети, златен пръстен, златарска везна, тежести за измерване и други.

Освен доц. Йотов, на пресконференцията присъства и откривателят на керамичния съд - Радостин Радев, както и кметът на Бяла Анастас Трендафилов. Кметът информира, че в последните 4 години в Бяла се извършват проучвания, финансирани със средства от общинския бюджет в размер на 250 000 лв. През тази година ще бъдат разходени още 100 000 лв. "До момента не сме получавали помощ от държавата, въпреки че всяка година изпращаме писма. Надяваме се най-накрая нашият обект да бъде оценен от финансиращите органи", добави кметът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку

    0 0 Отговор
    Поне един вампир, няма ли? Ако няма...б.ем ти и разкопките заспали.
  • 2 Някой

    1 0 Отговор
    Браво! Ето, нещо до което на са се докопали "нечисти ръце" та, сега се знае за него! Уникат и, то! :))
  • 3 ........

    0 0 Отговор
    В статията не се посочва какъв в бил курс- купува и курс -продава в миналото.
  • 4 Sevron

    1 0 Отговор
    Кмете как са построени хотела и къщите върху античната крепост? Прокуратурата спи ли? Защо се е допуснало унищожаването на артефакти ?