Last news in Fakti

2 Април, 2016 12:29 875 0

Децата у нас четат все повече

  • децата-
  • четат-
  • походът на книгите-
  • четене
Веселин Тодоров, председател на асоциацията "Българска книга", съобщи пред БНР, че наши и чуждестранни изследвания отчитат повишен интерес към купуване и четене на детска литература.

Асоциация "Българска книга" открива "Походът на книгите" днес: 

Ние започнахме преди 4 години притеснени от резултатите на изследването "Бизнес за грамотността" на 15-годишните ученици в България - последно място в Европейския съюз с близо 50 процента неграмотност, но последните изследвания показват определено повишаване на интереса към книгите, към четенето, към купуването на книги и най-голямо повишаване има именно в сферата на детските книги. Ако примерно вземем класацията на най-продаваните книги през 2015 година, над 40 процента са книги за деца и юноши, за млади хора до 20-годишна възраст и затова ние продължаваме.
 
2 април е избран за Международен ден на детската книга, защото е рожден ден на обичания по цял свят автор на приказки Ханс-Кристиан Андерсен. В програмата на "Походът на книгите", която е до 23 април, са предвидени инициативите "Известни българи четат за деца" и "Маратон на четенето", както и конкурсът за детско-юношески творби "Бисерче вълшебно". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА