13 Декември, 2016 14:36 6 067 1

Един невероятен гладиатор или кой е Иван Пейчев

  • александър донев-
  • иван пейчев-
  • невероятен гладиатор
Един невероятен гладиатор или кой е Иван Пейчев - 1

„Поетът Иван Пейчев. Един невероятен гладиатор“ е документален филмов портрет на забележителния български поет и драматург от втората половина на ХХ век в чест на 100-годишнината от рождението му. Иван Пейчев (1916-1976) се превръща в легенда не само с поезията си, но и заради непримиримостта си с конформизма, посредствеността и обезценяването на идеите. Режисьорът Александър Донев разказа пред Факти.бг кой е Иван Пейчев и защо са направили документален филм за него.

Г-н Донев, защо решихте да направите документален филм за поета Иван Пейчев?

Всъщност идеята за този филм съществува отпреди 20 години. През лятото на 1996 г., когато бях директор на издателство „Народна култура“, издадохме една книга, предложена ми от поетесата и литературна изследователка Марияна Фъркова, която е и сценаристка на филма. Тя съдържаше десетки непубликувани до този момент стихотворения на Иван Пейчев и спомени за него от близки негови приятели. Получи се уникално издание, което в момента е антикварна рядкост и е задължителен извор за всички изследователи на творчеството на поета, а и на българската литература и култура от средата на ХХ век. Всъщност тогава през 1996 г., 20 години след смъртта на Иван Пейчев, той все още беше много добре познат. Днес,за съжаление, е само ... добре забравен. Именно това усещане, че с времето новите поколения губят връзката с подобни ключови фигури на българското художествено слово и нашата национална култура ме накара да проявя повече настойчивост и най-сетне да осъществя тази идея. Сега бе и най-благоприятният момент, в който би могъл да се предизвика интерес към личността и творчеството му – на 16 декември се навършват 100 години от рождението на този култов български поет от 50-те и 60-те години. Неговите непубликувани по онова време, отхвърляни от редакциите стихове, се разпространяват апокрифно, записват се на ръка при нередките случаи, когато в компании на маса самият поет ги е рецитирал. Пиесата му „Всяка есенна вечер“, поставена през 1958/59 година от театрите в Бургас и Русе, е не само антиконформистка по дух и художествена реализация, но и бележи радикалното обновление на българската драматургия от втората половина на ХХ век. Тя е поставена още следващата година в Чехословакия, Полша и Румъния. Истински късмет е, че този филм не само беше създаден, но и ще бъде излъчен по БНТ 1 на 17 декември от 19.00 часа, само ден след рождената дата на Иван Пейчев. Причината за това е отзивчивостта към темата на дирекция „Информация" на БНТ и на делегираната продуцентка на рубриката „В кадър“, Петя Тетевенска, които се съгласиха да произведат филма.

Един невероятен гладиатор или кой е Иван Пейчев

С какво Иван Пейчев би могъл да бъде интересен на днешната българска публика от началото на ХХI век ?

В еднаква степен както със забележителната си поезия, но и с трудната си житейска съдба. Тончо Жечев го нарича „произведение и въплъщение на поезията“. За Михаил Неделчев той е „светлият принц на поезията“, а Божидар Кунчев се позовава на цитат от стихотворение на самия Пейчев, в което той се определя като „един невероятен гладиатор“, паднал жертва на посредствеността и ограничеността на тълпата. Именно този цитат сме използвали и за заглавие на нашия филм, подсказвайки драматизма на конфликтите на Иван Пейчев не толкова с конкретна идеология, а с всяко време, в което властват примитивността, духовната и материална корупция, арогантното самодоволство и парвенющина.

Открихте ли чрез филма нови факти за живота и творчеството на поета?

Едва ли във филма има абсолютно неизвестни неща за добрите познавачи на българската литературна история от втората половина на ХХ век. Но смятам, че за значителна част от образованата българска публика, ще бъде изключително интересно да се запознае с малко известни страни от съдбата на поета и времето, в което той е живял. Филмът за първи път показва документи от досието на Иван Пейчев в Държавна сигурност. От тях се разкрива особено ясно една от главните закономерности на литературния живот по онова време: това дали един автор ще бъде издаван, ще има успех и ще получи признание, не зависи от неговия талант и творчество. Отделите на "Държавна сигурност" всъщност решават кой да бъде печатан, да получи известност, награди и литературна слава. Истинско чудо е, че характерът и здравето на Иван Пейчев издържат на изпитанията на времето и литературната полиция. В крайна сметка поетът получава, макар и със закъснение заслуженото си място в пантеона на българската литература редом с най-големите – Ботев, Яворов, Вапцаров. Документалният разказ включва също така спомени за поета на неговия син Петър Пейчев, дъщеря му Антоанета Пейчева-Редуей, на литературния критик Божидар Кунчев, поета Иван Теофилов и актьора Досю Досев. Литературният изследовател Пламен Дойнов разкрива методите, с които Държавна сигурност ръководи на практика в един период литературния живот в нашата страна. Благодарение на богатия архив от фонда на БНТ задочно във филма участват поетът Христо Фотев и режисьорът Вили Цанков, уникални кадри, от чийто очерк, посветен на 50-та годишнина от рождението на поета, за първи път ще бъдат показани. Стиховете във филма се изпълняват от самия автор, както и от големия български актьор Руси Чанев.

Филмът Поетът Иван Пейчев. Един невероятен гладиатор е по сценарий на Марияна Фъркова, оператор е Николай Илиев, режисьор - Александър Донев, делегиран продуцент – Петя Тетвенска., продукция на Българската национална телевизия. Ще бъде излъчен в събота, 17 декември 2016 г., от 19.00 часа като извънредно издание на рубриката „В кадър“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краси

    0 0 Отговор
    Браво на авторите