20 Януари, 2012 13:21 1 674 0

Филм на Годар в „Кино без салон”

  • кино без салон-
  • лудият пиеро-
  • годар-
  • нова вълна-
  • филм-
  • кино

Поредният филм в инициативата „Кино без салон” е „Лудият Пиеро” на прочутия френски режисьор Жан-Люк Годар. Това е поредният филм от първата поредица – „10 филма, на които Светът подражава”, замислена от инициаторите на събитието.

За Френската нова вълна, за кинотеоретиците, правещи филми и за приятелството и разминаването между Жан-Люк Годар и Франсоа Трюфо ще говори режисьорът Кольо Бошнаков.

„Кино без салон“ е нова образователна инициатива, насочена към запознаване с основни тенденции в историята на киното. Идеята е в неформални пространства да се представят ключовите произведения на филмовото изкуство, като се разясняват възлови моменти свързани с и концепциите на авторите и контекста на създаване на произведенията. В рамките на отделни модули хронологично ще се проследява развитието на отделни теми, формиращи съвременните ни представи за кино.
Инициативата е адресирана предимно към студенти и млади хора, които поради обективната ситуация, не са имали възможност да се докоснат до класическите образци на световното кино и в голяма степен познават единствено комерсиалната страна на киноиндустрията. Нетрадиционната форма на представяне има за цел да формира нови публики с интереси надхвърлящи масовия вкус, наложен от мейнстрийма.

Инициатори и модератори на събитията са Никола Бошнаков и Добрин Атанасов. Начинанието е подкрепено от Център за неформално образование и културна дейност „Алос“, дружество за кино „Бидон филм“ и сдружение „Изкуство в действие“.


Филмите се излъчват в The Egg Bar на ул. Лом.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА