Last news in Fakti

3 Февруари, 2012 07:21 2 011 0

Първият цветен филм на Куросава в "Кино без салон"

  • куросава-
  • кино без салон

В неделя от 19 ч.  инициативата "Кино без салон" представя на своите почитатели "Додескаден" - филм на японския режисьор Акира Куросава от 1970 г. Създаден е по мотиви от романа „Град без сезони“ на писателя Шигоро Ямамото.

Този филм на Куросава се отличава рязко от всичко създадено от него до момента. Режисьорът изоставя любимите си сюжети за самураи и феодални размирици и се обръща към реалността на следвоенна Япония - тема умишлено избягвана от повечето му колеги. „Додескаден“ не е приет добре от масовата публика и претърпява финансов неуспех.

За първият цветен филм на Акира Куросава, за опитите му за самоубийство, за "Групата на четиримата конници" (Кон Ичигава, Масаки Кобаяши, Кейсуке Киношита, Акира Куросава) и за лековете, приготвяни от жабешка пот ще говори Кольо Бошнаков.

„Кино без салон“ е нова образователна инициатива, насочена към запознаване с основни тенденции в историята на киното. Идеята е в неформални пространства да се представят ключовите произведения на филмовото изкуство, като се разясняват възлови моменти свързани с и концепциите на авторите и контекста на създаване на произведенията. В рамките на отделни модули хронологично ще се проследява развитието на отделни теми, формиращи съвременните ни представи за кино.
Инициативата е адресирана предимно към студенти и млади хора, които поради обективната ситуация, не са имали възможност да се докоснат до класическите образци на световното кино и в голяма степен познават единствено комерсиалната страна на киноиндустрията. Нетрадиционната форма на представяне има за цел да формира нови публики с интереси надхвърлящи масовия вкус, наложен от мейнстрийма.

Инициатори и модератори на събитията са Никола Бошнаков и Добрин Атанасов. Начинанието е подкрепено от Център за неформално образование и културна дейност „Алос“, дружество за кино „Бидон филм“ и сдружение „Изкуство в действие“.

Филмите се излъчват в The Egg Bar на ул. Лом.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА