25 Април, 2018 07:30 1 533 3

25 април 1792 г. Ражда се Марсилезата

  • марсилезата-
  • френска революция-
  • химн

През 1917 година пък, след падането на царския режим и Марсилезата, и Интернационалът, са използвани за национални химни на Русия

На 25 април 1792 г. французинът Клод-Жозеф Роже дьо Лил съчинява музиката и текста на Марсилезата. Песента е химн на Франция от 1795 г.

Тя е написана от Клод - Жозеф Роже дьо Лил в нощта на 25 срещу 26 април 1792 година, след като Австрия обявява война на Франция. Оригиналното име на химна е „Марш на Рейнската армия“. Песента става сборен сигнал на Френската революция и прозвучава за първи път по улиците на Париж на 30 юли 1792 година, изпята от пристигащи от Марсилия части от френската Национална гвардия, откъдето произлиза и името й .

Марсилезата има такъв успех във времето след Френската революция, че на 14 юли 1795 година е обявена за национален химн.

Впоследствие тя е била забранявана последователно от Наполеон Бонапарт, Луи XVIII и Наполеон III. За кратко е възстановена след Юлската революция от 1830 г., а окончателно става химн на страната след 1879 г.

Тя е преработена от Ектор Берлиоз през 1830 година. Mарсилезата се утвърждава като химн на Франция и с конституциите от 1946 и 1958 година.

През 1917 година пък, след падането на царския режим и Марсилезата, и Интернационалът, са използвани за национални химни на Русия.

Песента е забранена от режима на Виши във Франция и в окупираните от Третия Райх райони през Втората световна война и пеенето й е било акт на съпротива.

Припомняме, че през 1793 г. Роже дьо Лил е хвърлен в затвора при терора на якубинците и е освободен чак след контрареволюцията през 1795 г. Историческа ирония е, че командирът на Рейнската армия по време на Френската революция е баварец по произхождение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    4 3 Отговор
    Първата антибуржоазна революция в света е френдката революжия от 1789г.! Народа се е надигнал срещу изедниците и им е резал кратуните алчни на Гилотината!

    Коментиран от #2

  • 2 ГосТ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    Затова сега ми е толкоз неприятно с тоз микрон. Тотално обезличаване,тотален превес на десния бряг на Сена-на търговците и банките. Тотална политика за придатък на фащ.и този вечен конфликт с Германия,явно няма да бъде преодолян.политиката на микроб в момента е надпревара с Германия, вместо партньорство,както тръбяха.тотално завъртане на 180 градуса към търговията и Англия. Та те нали напуснаха. и този е за гилотината
  • 3 ГосТ

    1 2 Отговор
    Точно след изборите разговарях с един колега,парижанин. Пита ме какво мисля за избора им и аз му отговорих тогава, че мисля че е по добре от Люпен. Той ми отговори, че това е големия проблем, този не е добър за президент и е със съмнителен морал,но хората са го избрали с отрицателен вот