Last news in Fakti

11 Юни, 2018 17:16 4 453 8

Почина Румен Петков - бащата на Чоко и Боко

  • румен петков-
  • чоко и боко-
  • аниматор

Той е и преподавател в Калифорнийския университет за изкуствата

Почина Румен Петков - бащата на Чоко и Боко - 1
Снимка: фейсбук

Българският режисьор и аниматор Румен Петков е починал на 70-годишна възраст. Новината съобщи неговата ученичка Надежда Славова, която написа във фейсбук: "Страхотният аниматор, прекрасният човек Румен Петков ни напусна, но ще бъде винаги с нас! Не искам и не мога да повярвам..., страхотно боли... огромна загуба за всички - и за семейството му и за аниматорите в България, от които получи огромната им любов и признателност, както никой друг!!!! Светла му памет!"

Румен Петков е роден през 1948 г. Автор е на първия български говорещ анимационен филм "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко", познат от комиксите в сп. "Дъга".

Освен като режисьор, Румен Петков е и преподавател в Калифорнийския университет за изкуствата (CalArts), създаден от Уолт Дисни.

Аниматорът често си идваше в България през последните години и участваше в мастър класове в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кино критика

    4 22 Отговор
    То щото,, Чоко и Боко "беше нещо интересно и вълнуващо!! Филмчето беше за бавно развиващи се

    Коментиран от #3, #7

  • 2 До критика

    15 2 Отговор
    За такива като тебе - толкоз!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Azazel

    12 2 Отговор
    Беше един от наистина успелите и прославили се зад граница българи, при това - с талант и много труд. Светла му памет!
  • 5 Госта

    6 2 Отговор
    Бог да го прости! Работите му са добри. А злобарите, които плюят творчество на художника още преди да е погребан, нека носят тежкия си кръст.
  • 6 Мечето Ръкспин

    2 8 Отговор
    Всяка смърт е лошо събитие обаче ,,Чоко и Боко" беше пълна скръб още едно време! Само хора които не са гледали серии от анимацията могат да го харесват! И изобщо не му беше мястото в комикса ,,Дъга"
  • 7 незнайко

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кино критика":

    Случайно да сте виждали да пускат по телевизията филмчетата за "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко" ? Не сте, но тъпите американски детски филмчета вървят неспирно !!! Сегашните детски филмчета НЯМАТ НИКАКЪВ СМИСЪЛ . Как тогава децата ще станат БЪРЗО РАЗВИВАЩИ СЕ ???

    Коментиран от #8

  • 8 Vulpes

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    Ако не знаеш,той е един от създателите на "Джони Браво","Лабораторията на Декстър","Крава и пиле" и още много....така че преди да плюеш,се информирах малко.