15 Февруари, 2012 12:42 7 920 0

Пробил в Холивуд немски актьор ще гостува на София Филм Фест 2012

  • тил швайгер-
  • софия филм фест
Пробил в Холивуд немски актьор ще гостува на София Филм Фест 2012 - 1
Тил Швайгер с приятелката си - Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на София Филм Фест 2012 в България ще пристигне един от най-успешните немски актьори в момента, пробил в Холивуд и привлякъл вниманието на Куентин Тарантино, съобщиха от София Филм Фест.

Тилман "Тил" Валентин Швайгер е актьор, режисьор, сценарист и продуцент. Името му се свързва с някой от най-успешните немски продукции от последното десетилетие на ХХ и първото на XXI век. Определят актьора като една от малкото немски звезди в съвременното кино. През 2009 г. три от филмите с негово участие надхвърлят 2 млн. зрители всеки и проучване показва, че няма друг немски актьор през последните 45 години, който да е привлякъл повече публика пред екрана.

Тил Швайгер е роден на 19 декември 1963 г. във Фрайбург, Германия. Учи медицина и немска филология преди да запише актьорско майсторство в Кьолн през 1986 г. а три години по-късно е ангажиран в трупата на "Contra-Kreis-Theater" в Бон. През следващите години работи в дублажа и пробива в телевизията със сериала "Lindenstraße" (1990-1992). Първата си главна роля в киното изпълнява още с дебюта си на големия екран в комедията "Manta, Manta" (1991), а през 1993 г. получава Наградата за най-добър млад актьор на фестивала "Макс Офюлс", за изпълнението си в комедията "Ebbies Bluff". Една от ролите, които го превръщат в любимец на публиката, е в "Knockin` on Heaven`s Door" (1997). Първият му режисьорски проект – Barefoot (2005), печели много награди. Две години по-късно "Rabbit Without Ears", на който Швайгер е сценарист, режисьор и продуцент, става най-успешният филм в немските кина за 2008 г.

През последните години Тил Швайгер се снима в много американски продукции, които редува с ангажиментите си в Германия. Българските зрители са го гледали като сержант Хюго Щиглиц в "Гадни копилета" на Тарантино, като граф Калиостро в най-новата екранизация по "Тримата мускетари", като нетърпелив татко в една от сюжетните линии на романтичния "Новогодишна нощ", а ги очаква и изпълнението му в екшън комедията "Шпионски свалки".

Непосредствено след това ще имат възможност да се запознаят на живо с немската звезда по време на 16-ия София Филм Фест. Тил Швайгер ще пристигне в България, за да представи последната си режисьорска творба – "Петел с вино", където другата главна мъжка роля се изпълнява от българина Самуел Финци.

Самуел "Санчо" Финци е роден през 1966 г. в Пловдив. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ. Снима се в много български филми в годините на прехода като "Парчета любов" (1989), "Аз, Графинята" (1989), "Лагерът" (1990), "Забраненият плод" (1994). По това време заминава за Германия и с течение на годините се превръща в много търсен актьор както в телевизията и киното, така и на театралната сцена. Редува изявите си на немски език с български роли като тези в "Посетени от Господ", "Опашката на дявола", "И Господ слезе да ни види", "Рапсодия в бяло", "Пазачът на мъртвите". Българската публика е гледала някои от театралните му изяви в гостуващи немски представления, а сега ще има възможност да го види в ролята на Тристан от "Петел с вино".

"Петел с вино" ("Kokowääh") има над 4 милиона зрители в Германия и разказва историята на сценариста Хенри, който има проблеми в личния и професионалния си живот. Неочаквано той получава фантастично предложение – да напише сценарий по бестселъров роман заедно с бившата си приятелка Катарина, любовта на живота му. Точно тогава в ежедневието му нахлува 8-годишната Магдалена, плод на флирт за една нощ. Но не само Хенри е шокиран. Тристан, който в продължение на 8 години е смятал, че е биологичният баща на Магдалена, също трябва да приеме истината...

Тил Швайгер, Санчо Финци и продуцента на "Петел с вино" Томас Зиклер ще пристигнат в София на 10 март, за българската премиера на изключително успешния немски филм, включен сред специалните събития в програмата на София Филм Фест 2012.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА