18 Декември, 2018 23:59 1 699 1

Бурни овации и пълна зала за премиерата на "Островът на съкровищата"

  • островът на съкровищата-
  • театър азарян

През 2019 г. интригуващи нови проекти очакват публиката в Театър Азарян, който известни режисьори и актьори определиха като „остров на театралните съкровища”

С бурни аплодисменти посрещна публиката премиерата на „Островът на съкровищата”, която се състоя на сцената на Театър Азарян снощи. Спектакълът, който представя приключението като път към порастването, очаква своята публика отново на 30 декември.

Режисьор на постановката е Анастасия Събева, позната на зрителите от постановката „Кралят Елен“. „Това е вълнуваща история, която позволява днес да бъде разказана с многото възможности на Театър Азарян и неговата сцена. Смятам, че историята би развълнувала, както децата, така и по-възрастните- една много забавна, много магическа и вълшебна история. Театралната ни сцена има нужда от такъв тип истории”, сподели Анастасия на пресконференция по-рано вчера.

Актьорът Христо Мутафчиев, който има специално участие в спектакъла - в ролята на страховития пират Флинт - изрази задоволството си, че чрез „Островът на съкровищата” има възможността да реализира детските си мечти. Той благодари на НДК и подчерта, че Театър Азарян се налага като ново и различно място, което тепърва ще се развива.

Като място със своя собствена посока и „остров на театралните съкровища” определиха Театър Азаарян и режисьорите, и актьорите, чиито нови проекти ще се реализират на сцената на театъра през следващата 2019 година под мотото „НДК – отворен към хората“.

Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК - заяви, че пространството ще продължава да се развива като място за качествени театрални постановки. „Театър Азарян е сцена, която се самоиздържа и в това отношение трябва да полагаме значителни продуцентски и маркетингови усилия. Крайната ни цел е, когато кажеш, че отиваш на театър в Театър Азарян, това да означава, че ще гледаш качествена постановка. Бихме искали като институция, която има отношение към културата, да участваме активно в културния и театралния живот. И чрез сцената си, и чрез продуциране, и чрез техническото си обезпечаване, и чрез обмяна на идеи“, допълни още той.

Борислав Велков разказа, че са подписани два меморандума – с Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и със Съюза на артистите в България (САБ), които са форма на „взаимно протегнати ръце” в името на сътрудничеството и развитие на театралното пространство Азарян.

Конкретен резултат от меморандума със САБ е развитието на нова сцена в Театър Азарян – сцената за алтернативни проекти „Backstage” – ново пространство със 70 места, където вече с огромен успех се игра постановката „Апарт” – дебютен режисьорски проект на Илко Ганев. Спектакълът, който отдава почит на знакови фигури от театралната сцена, може да се види отново на 30 януари.

Като резултат от меморандума с Пловдив 2019 на сцената на Театър Азарян през октомври ще бъде премиерата на „Медея-терен София”, проект на актрисата Снежина Петрова. Той ще има своята премиера в Античния театър в Пловдив, а след това ще се превърне в част от репертоара на Театър Азарян. В проекта, освен знакови български актьори, ще участват и деца от различните общности.

Хитовият моноспектакъл на Захари Бахаров с режисьор Явор Гърдев „Чамкория“ също идва на сцената на Театър Азарян. Той ще се играе вече и в двете пространства - в Театър 199 и Театър Азарян, като билети се продават на касите на Театър 199.

От НДК анонсираха още едно представление, което от февруари идва на сцената на Азарян - театрално-музикалният спектакъл за възрастни „Кой прибира сутрин звездите?“ с участието на Димо Стоянов и група ПИФ. Самият Димо разкри на пресконференцията интересни подробности за спектакъла, който е провокиран от песните и живота на групата.

Театър Реплика също е сред потенциалните партньорства на Театър Азарян. Актьорът Ованес Торосян разказа за постановката „За кравите”, която публиката на Театър Азарян вече видя в рамките на Международния фестивал NEDRAMA- интернешънъл. „За кравите” е класическа сатира на руския режисьор Семьон Александровски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.