Last news in Fakti

17 Април, 2012 07:04 2 448 0

Откриват изложбата „Раул Валенберг – човек в безчовечността”

  • изложба-
  • раул валенберг
Откриват изложбата „Раул Валенберг – човек в безчовечността” - 1
Раул Валенберг

Днес от от 18.00 ч. в зала „Йерусалим” на  „Еврейския културен дом” в София, бул. „Александър Стамболийски” 50  ще бъде открита  изложбата „Раул Валенберг – човек в безчовечността” и ще бъде представен документален филм. Изложбата се реализира от Посолството на Унгария, Столична община и Организация на евреите в България „Шалом”.

На официалната церемония ще присъстват: Н. Пр. Юдит Ланг, посланик на Унгария, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом”.

Раул Валенберг е може би най-прочутият член на едно от най-влиятелните шведски семейства, което и днес е сред най-богатите в страната.

Дипломат в Унгария, той спасява десетки хиляди евреи по времето на Холокоста. През януари 1945 г., когато съветските войски влизат в Будапеща, той е арестуван като шпионин и изчезва в сибирските лагери. Говори се, че е бил жив до 1970 г. Израел го награди посмъртно.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА