Last news in Fakti

18 Април, 2012 15:09 2 651 1

Отиде си Наум Шопов

  • наум шопов

На 81-годишна възраст почина големият български артист Наум Шопов, съобщиха от Съюза на артистите.

Роден е на 27 юли 1930 г. в Стара Загора, в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско. Майка му, актрисата Мара Шопова играе с него в постановки на Старозагорския театър, когато малкият Наум е едва на няколко месеца. По-късно, естествено в същия театър идват и първите му роли като стажант-актьор. Баща му, Христо Шопов пък дълги години бил директор на читалищния театър в града. Шопов няма завършено висше образование.

Съпруг е на актрисата Невена Симеонова.

В театъра Наум Шопов е работил с най-изтъкнатите български режисьори като Крикор Азарян, Леон Даниел, Иван Добчев, и е играл Хамлет, Робеспиер, дон Базилио, Сократ, крал Лир, Крап и кой ли още не

В пиесата на Стефан Цанев „Тайната вечеря на дякона Левски”, режисирана от Асен Шопов, Наум Шопов играел толкова силно, че „загледана в него си забравях репликите”, признава партньорката му в постановката Виолета Гиндева.

Но в киното – като по-популярно изкуство, за още повече зрители незабравими ще останат превъплъщенията му във филмите „Случаят Пенлеве”, в комедии като „Вилна зона” и „Топло”, в криминалета като „Инспекторът и нощта”, саги като „По дирята на безследно изчезналите” и най-вече, като Борис ІІІ в „Цар и генерал”, където за първи път в българското кино след 9-ти септември, 1944 образът на монарха не е представен едностранчиво.

През 2007 г. получава награда за цялостно творчество на фестивала „Златен витяз“ в Москва. Участвал е в десетки фими и театрални постановки. От най-известните филми в които се е снимал са „Иконостасът“ (по романа на Димитър Талев „Железният светилник“, с режисьори Тодор Динов и Христо Христов), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Инспекторът и нощта“, „Крадецът на праскови“, „Граница“, сериалът „Капитан Петко Войвода“, "Цар и генерал"и др.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 светослав филипов

    0 0 Отговор
    един от най-добрите актьори в България и света. Светла му памет.