Last news in Fakti

3 Май, 2019 07:31 2 181 18

3 май 1469 г. Ражда се Николо Макиавели

  • николо макиавели-
  • съчинения

Съчиненията на Макиавели по теория на политиката са интерпретирани противоречиво в историята на политическото мислене и са използвани за противоположни политически цели

3 май 1469 г. Ражда се Николо Макиавели - 1

На 3 май 1469 г. е роден един от най-спорните, но и разпознаваеми мислители на всички времена - флорентинският философ Николо Макиавели. В продължение на дълги години роденият в ренесансова Флоренция Макиавели е служител на Флорентинската Република с дипломатически и военни отговорности. Той е основател на модерната политическа наука, и по-конкретно на политическата етика. Писал е също така комедии, карнавални песни и поезия. Личната му кореспонденция е високо ценен образец на италианския език.

Макиавели е секретар на Втората Канцелария на Република Флоренция (1498-1512), когато Медичите не са на власт. Той написва своя шедьовър – „Владетелят”, след като Медичите възстановяват своята власт и Николо вече няма задължения и отговорности във Флоренция. Той е смятан за родоначалник на идеята за модерната държава и модерния владетел.

Съчиненията на Макиавели по теория на политиката са интерпретирани противоречиво в историята на политическото мислене и са използвани за противоположни политически цели. Според някои той е истински републиканец, който иска да предупреди народа за машинациите на владетелите и с това дава указания за защита на свободата. За други той е съветник на безскрупулни силови политици и един от теоретичните бащи най-напред на абсолютизма, а след това и на тиранията, който разрушава етическите обвързаности на класическата политика и поставя политиката само под максимата за непосредствения успех и дългосрочното увеличаване на властта.

В Западна и Средна Европа през ранното Ново време той е бил четен като първият представител на теорията за държавния интерес, с която се изтласква класическата аристотелианска представа за политиката, а политическата теория се ориентира към разширяване и гарантиране на характерната за Новото време властова държава. Приблизително по същото време представителите на републиканизма в английската революция и по-късно отците - основатели на САЩ, го смятат за поддръжник на едно политическо партиципативно мислене, който с най-голяма яснота и изключителна острота е премислил основните принципи на една република, механизмите за нейното обновяване и предпоставките за нейното запазване. Проблемът пред всяка модерна интерпретация на Макиавели е, че една до друга съществуват две противоположни възприятия, които се позовават или на "Владетелят", или на "Размишленията".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ачо

    4 2 Отговор
    Нашият световно признат вожд Боко често дискутира трудовете на бай Кольо Макиавелин със слугата си, невероярният експерт по политически и апартаментски въпроси Цвък Цвък.

    Коментиран от #3

  • 3 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ачо":

    Вместо да четат Марк Аврелий, Конфуций, Макиавели, те четат Винету 😂

    Коментиран от #4

  • 4 Eleonora

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Те действат по Макиавелския принцип "Целта оправдава средствата" и без да са го чели. А пък ако го четат.....ще е още по-голяма mamma mia...

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Eleonora":

    Да си призная не съм го чел,чел съм Марк, но "целта оправдава средствата" е мъдро 😉. Също така мисля,че за много хора истината не е важна, така че не е проблем да им се показва това, което искат. Проблем е да бъдат оставяни гладни. Тук и връзката с демокрацията за която говоря-демокрацията се гради от гражданите,а не всички имат такъв статут. Това е оригиналната атинска демокрация.

    Коментиран от #6

  • 6 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Ами прочети поне дефиницията за "Макиавелизма". Това, че много хора не се интересуват от истината и че не би било проблем да им бъде скрита, не означава, че не е проблем за този, който им я крие. Още повече, ако е на отговорна позиция! Това е вече манипулация! Къде е съвестта, морала? Целта никога не би трябвало да оправдава средствата. НИ КО ГА!!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Eleonora":

    Аз харесвам тази сентеция. Тя движи човек напред към целите. Когато целите са благородни, средствата нямат значение

    Коментиран от #8

  • 8 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    А би трябвало да има значение. Именно, че когато целите са благородни и средствата трябва да са благородни. Неможе да се гради, да се цели нещо благородно, а да се използват "нечисти" средства. Затова тази сентенция не бих я определила в никакъв случай като мъдра.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Eleonora":

    Хммм зависи как го погледнеш. Аз го приемам, че в името на целта,не бива да бъдат пестене средства и да се правят бакалски сметки. Мисля че Макиавели е имал това предвид, ако направим препратка към негов цитат че"злото не се нуждае от оценка" ,а не че биха могли да се използват непочтени методи.

    Коментиран от #10

  • 10 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Не става въпрос за пестене на средства и правене на бакалски сметки, а за вида на средствата. Ти прочете ли какво е Макиавелизма? Според тази политическа теория всяко средство за получаването и запазването на политическата власт е разрешено, независимо от право и морал.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Eleonora":

    Дори тук пише, че Макиавели може да бъде тълкуван по различни начини. Това е може би проблема. "Целта оправдава средствата" за мен означава, че целта оправдава всички вложени средства 😉 Нямам време сега и Макиавели да чета, много масиви ме чакат 🤤 Пак ще се повторя, предвид че игнорира злото с предния цитат, тоест "не вижда,не чува и не говори" за него,като не му дава оценка, мисля че именно това има предвид 😛

    Коментиран от #15

  • 12 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Eleonora":

    Видях набързо, че това нещо никога не го е писал.... верният цитат е “Окончателният резултат трябва да бъде взет предвид, преди да се пристъпи към действие.”

    Коментиран от #13

  • 13 п.п.

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    не гарантирам за източника 😂

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "п.п.":

    Във в. Труд го намерих 😂
  • 15 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Погледни още веднъж последното изречение в #10. За съжаление не игнорира и злото като средство("във "Владетелят" застъпва възгледите, че силните владетели трябва да бъдат сурови със своите подчинени и врагове като задържането на властта и оцеляването на политическата сцена оправдава всякакви средства, дори и тези, които се считат за неморални и брутални"). Не го е писал, но теорията му може да се обобщи именно с "Целта оправдава средствата". Дори в тълковния речник значението на макиавелизма е "1. Политика за засилване властта на едноличен владетел чрез коварство, раздори, деспотизъм. 
    2. Прен. Лукавство, коварство, двуличие."

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Eleonora":

    Хммм интересен е, това ще бъде следващото ми четиво. Мислех Камю да чета,но определено трябва да се запозная с Макиавели, особено ако искам да политиканствам, което ми се харесва напоследък 😂 мисля че е прав 😂

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Мислиш, че е прав!? 😳Мислиш, че манипулацията и измамата са необходимо средство в политиката?!??? За него успешната политика почива в/у изкусна измама. ....много странно чувство за хумор имаш!!!🤨 Не мислиш ли, че сходно на М мислят и действат днес много от популистите, както десни, така и леви???
  • 18 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Офф, Камю- стига плува само в ляво. Направи и един отскок малко в дясно. Прочети нещо от J.Maritain например.