Last news in Fakti

20 Май, 2019 20:30 3 112 11

"Радецки" останал без разрешително за плаване

  • радецки-
  • христо ботев-
  • министерство на културата-
  • словеса

Параходът се нуждае от спешен ремонт, твърдят от гражданското сдружение "Словеса"

"Радецки" останал без разрешително за плаване - 1
Снимка: НИМ

Министерството на културата трябва да отпусне 220 хил. лева за неотложен ремонт на историческия параход „Радецки”, за да може единственият плаващ музей у нас и на Балканите да продължи да прави едночасови круизи в акваторията на Козлодуйското пристанище и да приема посетители, твърдят от Сдружение „Словеса“.

Разрешителното за плаване на кораба – музей „Радецки“ е изтекло през април 2019 година и оттогава той вече няма право да извършва кратки плавания. За задължителния технически преглед (така наречено доково освидетелстване) и за неотложния ремонт на кораба, свързван с подвига на Ботев и четата му, са необходими поне 220 хиляди лева, напомнят от „Словеса“.

Ангажиментът да финансира ремонта и да спаси националната светиня е преди всичко на Министерство на културата – от 2004 г. Музеят „Параход „Радецки“ е филиал на Националния исторически музей (НИМ). Нещо повече - от 1982 г. корабът „Радецки“ е и със статут на национален музей, допълват от гражданското сдружение.

Само след броени дни – на 2 юни, предстои да отбележим 143 години от величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета. От "Словеса" се надяват Министерството на културата да отдели нужните средства за ремонт на кораба.

Те са убедени, че от бюджета на МК безпроблемно могат да се заделят пари за ремонта на легендарния „Радецки“, след като само преди дни, например, цяла делегация от чиновници на културното ни министерство бяха командировани в Италия за сметка на българския данъкоплатец за коктейла в чест на откриването на българския павилион на 58-то международно Биенале във Венеция, в двореца „Джустиниан Лолин“.

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в корабостроителницата „Обуда“ в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

Оригиналният „Радецки“ е нарязан на скрап през 1924 г., а за съжаление България по различни причини е пропуснала историческия шанс да се сдобие с него. През 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй в специално изградено за него място.

Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Ботев, с трагичната му гибел, както и с неговата чета. С годините се е превърнал и в национална светиня.

„Радецки“ е и единственият пътуващ параход - музей на Балканския полуостров и в България. На борда му могат да се качват до 100 пасажери, те имат възможност да разгледат и музейната експозиция, в която са ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от войводата Христо Ботев от борда на парахода и интересни експонати от епохата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГАРАНТИРАНО

    1 7 Отговор
    ОТ БСП
  • 2 Боко Българоубиец

    14 2 Отговор
    няма пара за параходи , музеи , за народа , по важно е да се подмажем на шефовете за летящи таратайки набори на баба ми , народа да гладува , трябват по спещно пари за америка , че негрите няма какво да ядат
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ПРЕДИ ГОДИНИ В ОБЩИНАТА СЬБИРАХА СРЕДСТВА ЗА КОРАБА РАДЕЦКИ НО ДО ТАМ
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    НАПРОТИВ НЕ БСП А ГЕРБ Е МАРИНЕЛА КМЕТА Е ОТ ГЕРБ
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    ОТВОРЕТЕ САЙТА КОЗЛОДУЙ ИНФО И ЩЕ ВИДИТЕ МАРИНЕЛА НИКОЛОВА КМЕТИЧКАТА СИ ПРАВИ КВОТО СИ ЩЕ
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    НАРОД БЕЗ КУЛТУРА Е ОБРЕЧЕН

    Коментиран от #9

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    БОЖИДАР ДИМИТРОВ ПОЧИНА БОГ ДА ГО ПРОСТИ ИСЕ ЗАБРАВИ ВСИЧКО АЗА ЧАЛГА ОБЩИНАТА ПАРИ ИМА ИМА ЗА ПАЛМИ ИМА ЗА ЧАДЬРИ ИМА ЗА ЗА ЧАЛГА ПРИ ГЛАВЕСТИЯ ТО ГО ЗАТВОРИХА ВЕЧЕ ПОСТАВИХА ПЛОЩАДЕН ТЕЛЕВИЗОР КОЙТО НЕ РАБОТИ НО ДАЛАВЕРА ДА ИМА
  • 8 Meganoob BG

    6 0 Отговор
    На бас че ще отпуснат пари ако решат да го правят на чалготека.
  • 9 Лален

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Свърши се Брат с културата на политиците не им пука още повече името на Ботев не съвпада с Европеиските ценности.Времената се променят или както каза Поган - ще ви завладеем икономически и ще ви претопим. Ама така е в демократична България скоро няма да има Радецки а Ботев е престъпник според демократичните ценности.
  • 10 гост

    1 0 Отговор
    Кметицата на Козлодуй е дала доста повече за чалгаджийски хонорари през последните години, проверете и ще видите. Вместо да се заложи на културата, управницта залага на простотията и пак парите си летят, но нищо не стига до исторически значими паметници на културата и събуждане на народното съзнание.
  • 11 Този

    0 2 Отговор
    Да потъва тая тъпа лодка кво ме интересува