19 Август, 2019 20:00 6 236 22

Дъновистите посрещнаха Слънчевата нова година

  • дъновисти-
  • слънчева нова година

Последователите на Дънов се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство

Дъновистите посрещнаха Слънчевата нова година - 1
Снимка: БГНЕС

Хиляди посрещнаха изгрева край Седемте рилски езера. Те се събраха да посрещнат новата година на Бялото братство. Последователите на Петър Дънов по традиция изпълниха и паневритмия - система от танци и упражнения под музикален съпровод.

Те вярват, че точно в тези часове се приема най-позитивната енергия от Слънцето и затова толкова рано всички стават и посрещат изгрева.

Началото на физическата година според учителя Петър Дънов е на 1 януари, на Духовната година - на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август, предаде БГНЕС.

По традиция големият събор на последователите на Дънов "Бялото братство" се прави край петото езеро на Рила - Бъбрека на 19 август, по стар стил Преображение Господне. Тогава става "събор на Слънцето с представители от всички планети", обяснявал на учениците си Петър Дънов.

"За 19 август, съборният ден, ще се приготвите като за Великден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си дрехи - бяло палто и бяла шапка". На това учел той последователите си. Чисто облечени те играят паневритмия. Ангелите нямат петна по дрехите си, затова внимавайте да сте като тях, предупреждавал Петър Дънов.

По традиция за посрещане на изгрева на слънцето се събират близо две хиляди души. Ритуалът включва движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог, Вселената. Играе се в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Паневритмията има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича "Слънчеви лъчи", а третият – "Пентаграм". Запознатите с тази духовна наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването ѝ човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм. Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителят или Беинс? Дун? е българин, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като "езотерично християнство" и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти. Последователите му се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство.

Петър Дънов е роден на 11 юли 1864 година (29 юни стар стил, Петровден) в България - тогава официално част от Османската империя, село Хадърча, днес Николаевка, Област Варна, България. Петър Дънов е трето дете на свещеник Константин Дъновски и на Добра Георгиева. Негов дядо по майчина линия е чорбаджи Атанас Георгиев (1805-1865), български възрожденски деятел за църковна независимост. Баща му Константин Дъновски (1830-1918) е първият български свещеник във Варна.

През август 1888 г. Дънов заминава за САЩ и се записва студент в Методистката теологическа семинария Дрю в град Медисън, щата Ню Джърси. Завършва я през май 1892 г. През есента на 1892 г. започва в Теологическия факултет на Бостънския университет, защитава дипломна работа "Миграцията на германските племена и тяхното християнизиране" и се дипломира през юни 1893 г. Една година посещава занятията в Медицинския факултет на Бостънския университет и през 1894 г. получава сертификат, даващ му право да практикува медицина.

През 1895 г. Петър Дънов се завръща в България, установява се във Варна и отказва предлаганата му длъжност на методистки проповедник. През 1896 г. издава книгата "Науката и възпитанието", в която анализира пътя на човека в световната драма и говори за основите на нова култура, която предстои да настъпи през идващия век.

През 1897 г. Петър Дънов учредява със съмишленици във Варна "Общество за повдигание религиозния дух на българский народ", в което по-късно членуват д-р Георги Миркович, Мария Казакова, Тодор Стоименов, Пеню Киров, Анастасия Желязкова и Милкон Партомиян. Същата година издава брошура с мистичен текст под заглавие "Хио-Ели-Мели-Месаил". Така той застава в центъра на духовно общество, което по-късно прераства в "Синархическа верига" (1906 г.) и обществото "Всемирно бяло братство" (1918 г.), а последователите на Дънов започват да го наричат "Учителя". Според тяхното гледище, след 1897 г. е по-правилно да се говори за Учителя Беинса Дуно, вместо за Петър Дънов, въпреки че псевдонимът Беинса Дуно започва да се употребява в публикации едва в началото на 30-те години на XX век.

Според някои източници етимологията на името "Беинса Дуно" е със санскритски корени и според една от интерпретациите може да се преведе като Този, който носи доброто чрез слово. Според други негови последователи, името е с корени в така наречения ватански език, който според Дънов е първичният протоезик на човечеството. Самите последователи на Дънов не са единни в тезата за произхода на името. Теологът Светослав Иванов твърди: "Беинса Дуно е окултно име, отразяващо духовното и творческо взаимодействие между Господ, Учителя - Петър Дънов и учениците Му при съвместна работа върху Словото, музиката и Паневритмията".

През лятото на 1929 г. Дънов за първи път извежда своите последователи и ученици на лагер край Седемте рилски езера. На 21 септември 1930 г. открива ново течение на своите проповеди, наречено неделни утринни слова, които продължават до април 1944 г. От 1934 г. започва работа върху паневритмията – цикъл от двадесет и осем упражнения, съставени от мелодия, текст и пластични движения. По-късно към нея добавя упражненията "Слънчеви лъчи" и "Пентаграм". На 27 декември 1944 г. Учителят напуска физическия свят.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борисов Фен

    17 6 Отговор
    Веднага да бъдат глобени! С 10.000 лева !!!!!
  • 2 Въпрос ?

    19 9 Отговор
    Ха Беар Грилс го глобиха с 13.500 лева , Слави клашърс го глобиха 5000 лева .... А тия откачалки защо не ги глобяват бе ?

    Коментиран от #13

  • 3 Факт

    16 2 Отговор
    Рилските езера са забранена зона !
  • 4 гунди

    23 15 Отговор
    пълни откачалки също като даскала им-шарлатанин.
  • 5 анализатор

    18 12 Отговор
    Защо тая секта не е глобена за масово събиране в зашитена зона-нац. парк

    Коментиран от #6

  • 6 МАК

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "анализатор":

    Аде и аз това питам!!
  • 7 Sochi

    9 5 Отговор
    Сектанти!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Една

    13 6 Отговор
    Паневритмия с Пентаграм? Пентаграм? Това е и масонски знак....! Ясно....
  • 10 Гост

    8 9 Отговор
    Кукавци в бяло готови за лудницата .
  • 11 Иванов

    12 8 Отговор
    Да са живи и здрави, защото тези Човеци са последната крепост на България! Кой е Учителят Дънов. Преди 1000 години е бил познат като Мани Хая, Учителят на манихеите, а преди 2000 години като Йешуа Машиях, Учителят на есеите. По- назад не успях да достигна, засега. Респект пред Бялото братство!

    Коментиран от #22

  • 12 Факт !

    7 8 Отговор
    БАЛЪЦИ !!!!! Ама в кръг 😃 и в бяло
  • 13 До 2

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос ?":

    Тези не серат и не пикат. Тези са извънземни.
  • 14 Адолф Хитлер

    11 4 Отговор
    Бялото братство е една много хубава организация.Познавам хора от там и смея да твърдя,че са доста навътре с нещата.Бог да пази всички българи по света,било то ирландци,дунавски българи,македонци и т.н.
  • 15 Добро утро

    4 1 Отговор
    Дънов е бил противоречива личност. Доколкото съм чел за него в САЩ се е сдушил с нашите "приятели" и е почерпил идеи от талмуда и кабала за новата си идеология. Всеки е свободен да вярва в каквото ще. Аз вярвам че ще изпия едно кафе.
  • 16 Драго

    3 1 Отговор
    Глупости ,глупости да отвличаме вниманието от глада и мизерията в България!
  • 17 11ап

    2 1 Отговор
    А ,,природозащитниците" Къде са? А парк ,,Рила" где Е?
  • 18 Диляна И

    0 2 Отговор
    Аз съм се среща с хора от ръководството на ББ преди няколко год., и в частност с други членове на събития с класическа музика. Разказвали са ми как Дънов е успял неутрализира всички опити за отстранаяването на братството от страна на силите и властите до 1945,както и на всички сили окупирали германия,Людмила Живкова,Ванга и др.,а американския народ(не властите им) ще донесе правилната човешка култура. Обяснявали са ми как се се учат да гледат на кафе,че има хора които ги виждаш че си говорят сами,но това всъщност езащото са ясновидци и всеки човек има заложба да е такъв.Там хората които са ти просто приятели са от противоположния на теб пол,тоест,като си момче имаш момичета за много добри приятелки и им споделяш за омичето в което си влюбен и пр.,и съответно ако си момиче дружиш с момчета.Също че са вегани,но ядат бял хляб,а съвременната наука просто още не стигнала до откритието че е полезен. На мен лично ми харесва това че всички предказания на Дънов се изпълниха точка по точка.Тези хора са ми говорили че един от първите ученици на Дънов е първия хомеопат в бг,който е въвел у нас тази наука(при която нали основен метод е подобното лекува подобно,като си получил алергия от таул-вземаш лекарството от татул,като те охапе паяк-това от паяк,като си облъчен с уран-лекарството от уран), и че те са на принцип без значение какъв проблем възникне с тялото,просот вземат хомеопатия и пролема е отстранен.Още че Дънов е потвърдил че водата е с човешка памет и възпри
  • 19 Лили Славова

    0 1 Отговор
    един от първите ученици на Дънов е първия хомеопат в бг,който е въвел у нас тази наука(при която нали основен метод е подобното лекува подобно,като си получил алергия от таул-вземаш лекарството от татул,като те охапе паяк-това от паяк,като си облъчен с уран-лекарството от уран), и че те са на принцип без значение какъв проблем възникне с тялото,просот вземат хомеопатия и пролема е отстранен.Още че Дънов е потвърдил че водата е с човешка памет и възприятие и затова те поризнасят името на съответното хомеопат.лекарство на водата и я гълтат. От както това братство ми обясни това аз заедно с хората около мен пробвахме тези практики на лекуване и наистина резултатите са такива винаги. Досега в нашата фамилия и познати,без значение дали проблема е здравен,психически или умствен. въпреки слабите ни организми-когат е проблем за които с обиновената медицина отнема седмица,с тези методи е 24ч..Когато иначе е 3месеца-3седмици,9които са 9месеца-1месец. и нелечимите от другата мед.-се излекуват за 2-3год. Всичко това еднакво с хомеопат лекове или тези лекове произнесени на вода и ато глътеш водата еднакво. Този метод го практикуваме тъй като при него няма нужда да си веган,да живееш сред природата и пр. а иначе цялостно да си си като обикновените хора.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лили Славова":

    Написах коментар Номер 20 като изразих мнение против дъновизма и че не е нищо друго освен една сутрешна гимнастика. Моя близка практикува паневритмия и се поинтересувах когато започна какво точно е това. В моят коментар написах, че Петър Дънов е отричал много доказани факти от физика, история и т.н. и не използвах нито една вулгарна дума. Не разбирам защо модератор ще ми трие коментара в този случай и единственното ми обяснение е,че в държавата и всички медии се толерират само удобните хора и техните коментари и няма свобода на изказването. Браво на модераторите, отказват още един човек от Факти.
  • 22 Прометей

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иванов":

    Дънов си взима назаем теософските идеи и на Щайнер , и на Блаватска, и на Индусите и прави чорба от езотеризъм , религиозен расизъм също се наблюдава в това БЯЛО учение- защото там се казва - черната, червената и жълтата раса трябва да преминат през бялата, за да се издигнат нагоре. Къде е това нагоре, защо трябва да преминават - да не са по-низши. Нали ако ги нямаше тези раси , нямаше да имате и Махатми и духове и прераждане. Малко по обстойно вникване в доктрините е нужно. Никакво уважение за плагиатство и фалшиви месии!