Last news in Fakti

17 Декември, 2019 15:45 1 509 5

Отиде си големият художник Иван Крачолов

  • иван крачолов-
  • художник

Почетният гражданин на Бургас е издъхнал на 91-годишна възраст

Отиде си големият художник Иван Крачолов - 1

Бургас изгуби големия художник Иван Крачолов, съобщиха с прискърбие от пресцентъра на общината. Творецът завърши земния си път на 91-годишна възраст. Талантливият маринист с буден дух и неизчерпаема енергия бе почетен гражданин на Бургас.

По този повод кметът Димитър Николов изказва своите съболезнования на близките, приятелите и почитателите на творчеството му.

"Иван Крачолов обичаше морето и не мисля, че някой би останал равнодушен пред неговите еспресивни маринистични платна. Те носят неговата любов и страст към живота. Сега всички скърбим, защото изгубихме добър човек и приятел. Неговият принос никога няма да бъде забравен и вярвам, че той ще е пример за подражание. Поклон пред паметта му!".

Иван Крачолов е роден на 27 юли 1928 година в Нова Загора. Още от малък рисува и се увлича от танцовото изкуство.

През 1948 година е моряк във Военноморските сили във Варна. Там се среща за пръв път с морето и решава да остане завинаги с него. През същата година постъпва в ансамбъла на ВМС като танцьор.

През 1949 г. постъпва във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и го завършва през 1952 година. Преведен е на служба като офицер в Бургас на стражевите кораби в Морски граничен дивизион за охрана на морската ни граница.

Рисува морето вече повече от 60 години. Има 27 самостоятелни изложби – в Мариупол, Варна, Поморие, Стара Загора, Нова Загора, Бургас. Първата му изложба е през 1973 г. на кораба Руен, на който той е капитан. Негови картини са притежание на дължавни и обществени институции, както и на частни колекции в България и по света.

В продължение на 23 години прави задълбочени изследвания на произхода на поета Пейо Яворов, като създава и първото родословно дърво на рода Крачолови.

През 2000 г. оглавява Инициативен комитет при СБМВ-Бургас за построяването на паметник на моряка в Приморския парк.

Кап. Крачолов е почетен гражданин на Бургас и почетен член на Клуба на моряка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 5487

    2 0 Отговор
    Този пък кой е?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.