6 Януари, 2020 20:45 3 803 6

Отиде си големият художник Ванко Урумов

  • ванко урумов-
  • художник

Урумов е една от най-ярките фигури в изключително силното артистичното поколение, което влиза в българското изкуство в началото на 1970-те

Отиде си големият художник Ванко Урумов - 1

На 5 януари след продължително боледуване почина големият български художник Ванко Урумов, съобщиха от Съюза на българските художници.

Ванко Урумов е една от най-ярките фигури в изключително силното артистичното поколение, което влиза в българското изкуство в началото на 1970-те и внася в него много по-модерен дух и пластично изразяване, което се противопоставя на консервативните и ограничени вкусове на идеологическата и естетическа нормативност, налагана от тоталитарната държава и културна политика, разказват от Съюза на българските художници.

Ванко Урумов е роден 1941 г. във Варна. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Панайот Панайотов през 1971 г.

Работи в областта на живописта, графиката, монументалните изкуства. Участва във всички общи и национални изложби у нас, както и в представителни изложби на съвременно българско изкуство в Европа, САЩ, Мексико, Канада, Индия и Япония, припомнят още от Съюза на българските художници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    2 17 Отговор
    Всеки ден умира все някои велик,ни съм го чел ни съм го чел,аман от тея великите да си ги взема македония,офффффх

    Коментиран от #6

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    БОГ ДА ГО ПРОСТИ
  • 3 ДО 2

    2 4 Отговор
    ПРАВ СИ -БОЯДИСА ДВЕ ОГРАДИ..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Голям Слон

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "мали мали":

    Време е да смениш Блясък, Фейсбук, бтв и нова с нещо по-полезно и образователно.