Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 11:27 28 418 14

Археологическо чудо край Пазарджик (СНИМКИ)

  • село юнаците-
  • пазарджик-
  • могила-
  • европа-
  • древна цивилизация-
  • градът на птиците-
  • 6000 години

Милиони туристи искат да видят града на птиците, който е най-древният в Европа

Археологическо чудо край Пазарджик (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС

Атракция от световна величина може да привлича милиони туристи край Пазарджик, ако бъде социализирана и отвори врати за посетители. Древният Град на птиците при село Юнаците пази златни украшения на над 6000 години, но е слабо познат у нас, пише в. "Марица".

Археологическо чудо край Пазарджик (СНИМКИ)

Селищната могила, известна още като Плоската могила, се намира на 8 км западно от Пазарджик. В нея през годините са разкрити останки от поне 30 селища, изграждани постепенно едно над друго, които свидетелстват, че през различни периоди там е живяло различно население в течение на над 6000 години.

Археологическо чудо край Пазарджик (СНИМКИ)

Могилата е разположена на ниска речна тераса на десния бряг на някогашното корито на р. Тополница (сега течаща по-далеч на изток), на около 5 км от вливането ѝ в река Марица.

Археологическо чудо край Пазарджик (СНИМКИ)

Могилата се състои от останките от поне 30 селища, изграждани постепенно едно над друго (т. нар. строителни хоризонти). Те свидетелстват, че могилата е била обитавана в в рамките на над 6000 години, през различни периоди и от различно население.

На върха на могилата е доказано, че е съществувал средновековен некропол с християнски погребения. През римския период (ІІ-VІ в. сл. Хр.) върху селищната могила, която тогава е представлявала удобно възвишение сред равната долина наоколо, е издигнато малко укрепление. То е било подсилено и чрез ров около могилата.Археологическо чудо край Пазарджик (СНИМКИ)

Това укрепление и средновековният некропол в значителна степен са нарушили най-горните селища от могилата, отнасящи се към Ранната и Късната желязна епоха. Частично са засвидетелствани останките от две селища, изграждани едно над друго, от Ранната желязна епоха (Х-VІ в. пр. Хр.) и от Късната желязна епоха (V-IV в. пр. Хр.).

Според археолози и историци Протоград спокойно може да претендира, че е най-старият град в Европа.

През лятото на 2019 г., по време на разкопките в селищната могила край Юнаците, археолозите продължават да правят сензационни разкрития. Мистериозният древен протоград на Птиците продължава да изумява дори учените.

Археологическо чудо край Пазарджик (СНИМКИ)

Над 100 000 квадратни метра е била площта на селището, като археолозите след 18 години изследване на терена все още не са стигнали до границите му. За сравнение – открити в Месопотамия и Шумер селища с площ около 10 дка са определяни от учените като градове. Този край Юнаците е поне десетократно по-голям.

Археологическо чудо край Пазарджик (СНИМКИ)
Снимки: Венета Николова

Има и ясни данни за високо развита цивилизация, за общество със стройна организация, за хора с естетически усет. Сред любопитните разкрития е нещо като пристан, до който се е стигало с лодки. Знае се, че по онова време река Тополница е минавала край цитаделата на селището.

Още по-сензационната новина е, че е бил и пристанище. Екипът на доц. Явор Бояджиев е разкрил част от истински търговски кораб. Става дума за предната част на голям плавателен съд, което потвърждава, че тогава реките Тополница и Марица са били плавателни. А това е създавало условия за оживена търговия и друга стопанска дейност, което на свой ред е благоприятствало за развитието на изкуствата и религиозните култове.

Археологическо чудо край Пазарджик (СНИМКИ)

Край село Юнаците археолозите от българо-гръцкия екип досега са открили градски стени, порта на голямо селище, както и ров със защитна стена. До нея е намерен скелет на човек на над 6000 години, който най-вероятно е загинал при отбраната на древния град. Интересно е, че е погребан с едната ръка под гърба, а другата – до тялото.

„Касае се за цивилизация от каменно-медната епоха на 6800 години“, обяснява доц. д-р Явор Бояджиев. Доскоро се смяташе, че микенска Гърция е най-старата цивилизация в Европа – отпреди 26 века. Артефактите и находките, които накараха учените да заключат, че това е най-древният град в Европа, бяха открити миналата година.

Археологическо чудо край Пазарджик (СНИМКИ)

В началото на IV хил. пр. Хр. в земите ни нахлуват диви степни племена, които буквално унищожават тази малко позната култура. Овъглените скелети на хора сред руините на жилищата им с останки от оръжията, с които били убити, потвърждават тази нерадостна теза. Вражеското нашествие води до гибелта не само на селището при „Юнаците”, но и на въпросната процъфтяваща халколитна цивилизация по нашите земи. По-късно, през бронзовата епоха, животът тук отново се заражда, но културното равнище било в степени по-ниско. А от някогашния блясък и просперитет на халколитните хора е останало само едно златно съкровище, керамични фрагменти и… легенди.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    24 8 Отговор
    ПЛОСКАТА МОГИЛА НЯКОГА Е БИЛА ЩАБ НА ГЕРБ..
  • 2 Ivan S

    48 0 Отговор
    Град с пристанище от преди 7000 години в сърцето на България.. леле-мале! Респект!
  • 3 Българин

    21 2 Отговор
    За съжаление, простакът винаги побеждава !!..

    Коментиран от #12

  • 4 Шопа

    21 12 Отговор
    Милиони туристи правят ранни резервации да гледат дупки край Пазарджик. Рим и Венеция се тресат в паника...

    Коментиран от #5

  • 5 Хахото

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Шопа":

    Точно щях да напиша нещо подобно, баирче с няколко дупки.
  • 6 Абсурд

    22 1 Отговор
    Макетата, няма да го преживеят това!
  • 7 Значи нахлуват вулгарите

    5 6 Отговор
    И унищожават халколитната култура....
  • 8 Митьо

    7 3 Отговор
    Макетата са направили вражеското нападение. Демек, били са по-развити.
  • 9 някой си там

    7 1 Отговор
    от намерените артефакти 95 процента са в Гърция
  • 10 братът на Ханко

    2 0 Отговор
    На Ханко от село Осеня златото е там на могилата,
  • 11 Eхххххх

    28 1 Отговор
    Гърците не трябва да се оставят да ни манипулират и да си приписват най-древния произход..каквото се изкопае..все гръцко било..позор
  • 12 Любител

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Не и ако брутално му разбиеш простата тиква !
  • 13 Археолог

    19 1 Отговор
    Гърците не трябва да се допускат до наши археологически разкопки-обществена тайна е, че те, ако не могат да пригодят някоя историческа находка към измислената им и открадната история, я унищожават.
  • 14 Зоранов

    1 0 Отговор
    Значе, ово е селце Македонско, поради пристанището си у Охридското езеро! Да се знай ке била туй земля македонска!