1 Юни, 2020 13:49 3 775 15

Tributus / In Memoriam за Христо Явашев (СНИМКИ)

  • христо явашев-
  • кристо явашев-
  • творби-
  • изкуство

Изкуството, свободата и дипломацията в изкуството на Христо и Жан-Клод

Tributus / In Memoriam за Христо Явашев (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Богдан Паташев във "Фейсбук"

Христо и Жан-Клод бяха атеисти, но аз се моля и вярвам Бог да ги приеме подобаващо в отвъдното. „Моля се“ както бих направил са всеки, за успокоение на душата и за близките му. „Вярвам“, защото вярвам наистина, че им е отредено справедливо.

Христо Явашев оставя наследство в изкуството,

което вече е документирано и отдавна е в учебниците и библиотеките. Идва ми на ум колко много може да се изследва и предизвиквам студентите по международни отношения, които все по-често чуват за т.н. Арт дипломация (Art and Cultural Diplomacy), да отделят внимание в проучванията си и на феномена Christo & Jeanne-Claude.

Tributus / In Memoriam за Христо Явашев (СНИМКИ)
Снимки: Официален сайт на Christo&Jeanne-Claude

По решение на професора ми по история на изкуството в Рим, като завършващ студент трябваше да напиша дипломна работа за Христо Явашев. Така се срещнах с Христо и Жан-Клод и с изкуството им, разговаряхме и дори ме поканиха в проекта Опаковани дървета (Wrapped trees) в Швейцария 1988 г. Не можах да отида, не успях да взема виза заради краткото време на разположение и поради безкрайно многото ограничения за нас, гражданите от източния блок. Последното споделям пак за младите, да помнят, че свободата не е гарантирана даденост. Не е! Свободата е плод на усилия на цели поколения и може да бъде загубена за миг от политически грешки, военни или икономически конфликти, независимо дали са големи или малки колкото един незабележим вирус!

Свободата! Свободата е една от основните характеристики на изкуството на Христо и Жан-Клод.

Всичко, което е плод на свободното вдъхновение на артиста може да бъде превърнато в изкуство. За осъществяването са необходими търпение, работа и талант.

Tributus / In Memoriam за Христо Явашев (СНИМКИ)
Снимки: Официален сайт на Christo&Jeanne-Claude

През 1962 г. само една година след вдигането на берлинската стена, Христо и Жан-Клод уведомяват с писмо френските общински власти и вдигат символична „желязна завеса“ на ул. Висконти в Париж и прекъсват преминаването за 8 ч.
Всичките им проекти в бъдеще ще отстояват неотменно правилото да бъдат реализирани, срещу насрещно одобрение и подпис от страна на „бюрокрацията“. В разговора ни Жан-Клод и Христо ме попитаха кое пречи на художника докато твори, заедно с бъркането на боите с четка и подострянето на моливите, да отделя внимание и на другите процеси, като бюрокрацията например, и да ги превръща всички вкупом в артистичен акт.

За Бягащата стена (Running fence) в щата Калифорния, висока 5.5 м. дълга 39.4 км., Христо и Жан-Клод събират подписи с одобрение от частни фермери, общински съвети и федерални агенции, организации за опазване на околната среда и пр. и пр. и виждат удовлетворени поезията на вятъра, на земната кора и океана.

Tributus / In Memoriam за Христо Явашев (СНИМКИ)
Снимки: Официален сайт на Christo&Jeanne-Claude

Днес наистина много се говори за арт и културна дипломация.

Изкуството винаги е било сред инструментите на дипломацията, дарове, размени на дарове, после благоразположение и мирни договори. Христо и Жан-Клод могат да влязат в учебниците и с това как се прави дипломация от артисти и какво успява да постигне тя, когато е в талантливи ръце.

Tributus / In Memoriam за Христо Явашев (СНИМКИ)
Снимки: Официален сайт на Christo&Jeanne-Claude

През седемдесетте години Христо и Жан-Клод започват проекта за опаковане на Райхстага. По силата на решенията на Ялтенската конференция, Берлин и Райхстага са разделени на четири части между Англия, Франция, САЩ и СССР. По-късно берлинската стена минава през самата сграда. В контекстта на студената война Христо и Жан-Клод започват работа по идеята и многопосочната кореспонденция трае 24 години. Накрая проектът е осъществен през 1995 г. след гласуване на парламента на обединена Германия.

Tributus / In Memoriam за Христо Явашев (СНИМКИ)
Снимки: Официален сайт на Christo&Jeanne-Claude

Протест, борба с бюрокрацията и с набавянето на средства…

Това ли е съвременното изкуство се питах аз. Отговориха ми двамата в хор и цитирам по памет:
Да, но важна е естетиката в реализацията и свободата сам да избереш какво да претвориш в изкуство и да, да бъде споделено с хората на място!

(Снимките са от официалния сайт на Christo&Jeanne-Claude )

* Заглавие, подзаглавие и графично оформяне на текста е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Майсторът

    21 8 Отговор
    Едно не мога да разбера,защо ни го натрапвате,този българомразец.вече втоеи ден?Може да е творец.но да си мрази родната кръв е несопустимо.

    Коментиран от #4, #15

  • 2 Behemoth

    10 3 Отговор
    Е ,щом е атеист ,да си опакова!
  • 3 И едните и другите

    15 3 Отговор
    Тоя изклесавец уж избяга от комунизма,пък се преварна в глобалистичен космополит. Тя разликата между интернационализма и глобалистичния космополитизъм не е много голяма. И едните ,и дрегите са безродници и безотечественици.
  • 4 Чичо Гошо

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Майсторът":

    Това да мразиш комунистите не значи да се отречеш от родители, роднини и Родина. Няма оправдание. Нито са го били, нито затваряли.
  • 5 Цецо Цветанов

    16 1 Отговор
    Най смешното е , че Бойко пише: отиде си велик български творец. А дали е чувал и знае нещо за него?
  • 6 човек от народа

    10 4 Отговор
    нека го забравим завинаги и не коментираме повече, така както той се отрече и забрави отечеството си .
  • 7 Нещастието да си българин

    2 5 Отговор
    В противовес на щастието да си небългарин.
  • 8 творец от такъв ранг...

    4 2 Отговор
    ...трябваше да опакова колекцията на Божков.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГоУеми сте патриоте ле

    6 6 Отговор
    Тази ваша родина е и геноцида към всички нас, спекулата с цени и надценки на държавно ниво,убиствата по пътищата заради гъзърията на абсурдистанеца напомпан с рападжийска комплексарщина. Мутрите и техните парцали.Извращенията на лилавите сапуни които се третират като хора и лежат върху гърба на бг.данъкоплатец в това число и в/у вашия. Всичко това е неразделна част от родината ви и вие сте патриоти на всичко това. Починалият човек на изкуството не е бил против географският район на който се намира бг. Той е бил против всичко онова,заради което над 3милиона българи се спасиха посл.25.години.Спасиха се от родината ви.
    Плюйте ме колкото искате тук,но когато плюете по изродските решения на диктатора не го обръщате на патриотизъм, нали ?! А той СЪЩО е част от родината ви.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мнение с главно М

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГоУеми сте патриоте ле":

    Бе прав си, как няма да си прав.
    Ама айде стига вече колко е зле тука. От нас си зависи и първата стъпка да оправиш тоя разграден двор е да покажеш уважение към минало, настояще и бъдеще. Хубаво нека бяга, нека отрича или се прави че не същеструва всеки един човек, но това не е решение...НЕ може да избягаш от това което си, което ти тече във вените, това сме ние, добри или лоши. Сори г-н Артист, аз Българин, не те харесвам.
  • 15 Ех Майсторе

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Майсторът":

    Нищо не си разбрал и по-добре млъкни. Кристо не е българомразец а за разлика от теб свободен човек със свободен дух. Даже и самите комунисти не мрази защото е отдаден изцяло на изкуството така както той го разбира.