1 Юни, 2020 09:21 7 032 25

ТОП 5 на най-значимите творби на Кристо (СНИМКИ)

  • христо явашев-
  • кристо-
  • творби

Триумфалната арка трябваше да бъде опакована в периода 6-19 април

Христо Явашев – Кристо ще бъде запомнен с редица творби, сред които опаковането на сгради и природни забележителности. През тази година щяхме да станем свидетели и на опаковането на една от най-известните туристически забележителности – Триумфалната арка в Париж. Това трябваше да се случи между 6 и 19 април, но поради пандемията от коронавирус беше отложено за 2021 г. Арката трябваше да бъде опакована в 25 000 кв.м сребърно-син плат, направен от полипропилен, и 7000 метра червено въже, които след това да бъдат рециклирани. Париж е особено важно място в живота на Кристо. Там той среща своята съпруга, която в последствие става и негов артистичен мениджър – Жан-Клод.

ТОП 5 на най-значимите творби на Кристо (СНИМКИ)

С какво обаче Кристо ще бъде запомнен? Ето и ТОП 5 на най-значимите му проекти:

1. Обградените острови в залив Бискейн, Маями

На 7 май 1983 г. екип от 400 души завършва инсталацията, която включва 11 острова, всички те обградени от розова полипропиленова материя. Яркият цвят е в хармония с островната растителност. Проектът отнема общо 3 години заради необходимостта от редица разрешителни – от Губернатора на щата Флорида и щатското правителство; от Комисията на област Дейд; от Градската управа на Северно Маями и много други.

ТОП 5 на най-значимите творби на Кристо (СНИМКИ)

2. Чадърите, Япония-САЩ

През 1991 година 1880 работници едновременно се заемат с отварянето на общо 3100 чадъра в Ибараки и Калифорния. Това японско-американско произведение отразява приликите и разликите в начина на живот на двете държави. С детайлите на „Чадърите“ се заемат 11 различни компании в Япония, САЩ, Германия и Канада и са сглобени накрая в Америка. За този проект двамата артисти харчат внушителните 26 млн. USD!

ТОП 5 на най-значимите творби на Кристо (СНИМКИ)

3. Опакованият Райхстаг, Берлин

Самият Христо Явашев определя това произведение като „реализирана мечта“ и едно от най-важните в живота му. Идеята му става реалност след цели 24 години преговори с немските власти, като се ражда съвсем случайно след изпращане на картичка от негов приятел с изобразен Райхстага отпред. Основната мотивация на Кристо да опакова голямата сграда е, че той е бил бежанец повече от 17 години, след като напуска България. Тогава се поражда огромното желание да направи проект, повлиян от източно-западните отношения по време на Студената война. Разбира се, идеята не се приема добре от тогавашните политически лидери и се стига дори до гласуване в Парламента. След 70-минутен дебат проектът е одобрен. Веднага след това започва и реализацията му – използват се 100 000 квадратни метра огнеупорна полипропиленова материя, която е подсигурена с алуминиево покритие, и 15 000 м въжета. Райхстагът остава опакован 14 дни, въпреки настояването на властите да остане още седмица.

ТОП 5 на най-значимите творби на Кристо (СНИМКИ)

4. Портите на Сентръл парк, Ню Йорк

„Не мога да гарантирам, че Вратите ще се харесат на всички, но гарантирам, че цял свят ще говори за тях”. С тези думи тогавашният кмет на Ню Йорк открива произведението на Кристо и Жан-Клод. За направата на така наречения „Оранжев дракон“ са използвани 90 000 кв. м. оранжеви винилови платна, опънати на 7500 арки, всяка от която висока 5 метра. „Вратите“ са издигнати по цялата дължина на 37 км криволичещи алеи. Големият проект струва 21 милиона долара.

ТОП 5 на най-значимите творби на Кристо (СНИМКИ)

5. Плаващите кейове в езеро Изео, Италия

Това е първият проект на Кристо след смъртта на жена му, въпреки че е замислен от двамата в далечната 1970 година. Инсталацията представлява плаваща пътека с дължина 3 км и ширина 16 м, свързваща брега при Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло. Пътеката е изградена от около 220 000 полиетиленови кубове с висока плътност, които са сглобени като мозайка. Те са покрити със 100 000 кв. м. жълто-оранжев плат. За 16-те дни „Плаващите кейове“ са посетени от над 1 200 000 души или средно по над 72 000 човека всеки ден.

ТОП 5 на най-значимите творби на Кристо (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хххх

    46 8 Отговор
    Сега паметник ли ще му правим? Не знам какъв човек е бил, защото не го познавах, но той определен мразеше България. И твърдеше че не знае български...

    Коментиран от #7, #11

  • 3 Госあ

    28 6 Отговор
    Опаковки. Идеологията на консуматорите.
  • 4 Критик

    16 3 Отговор
    От тези 5 неща, като махнем Райхстага- другите добре. Това с Райхстага е шизофрения. Публикувайте снимки на купола му, отвътре и отвън. Това си заслужава да се види. Напишете и името на архитекта.
  • 5 Критик

    17 0 Отговор
    За тулупите и за м.одератора, който ме трие- Норман Фостър. Архитект на купола.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чичо Гошо

    15 7 Отговор

    До коментар #2 от "хххх":

    Малък човек. Като "творец"-спорен
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Цецо Цветанов

    29 6 Отговор
    А аз опаковам пъстърва в алуминиево фолио с орехи. Ще я пека на скарата. На терасата
  • 10 Баба Пена

    16 7 Отговор
    Кристо кой?
  • 11 Филолог

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "хххх":

    Той и английски не е знаел
  • 12 Лека

    5 17 Отговор
    Сега е моментът да се кръсти булевард в София на негово име. Да сме първи в нещо

    Коментиран от #22

  • 13 радев

    21 3 Отговор
    Абе те и една инсталация на тоалетна обявиха за изкуство! Изхарчени пари на вятъра.Като бронзовата къща в София.

    Коментиран от #16

  • 14 М26

    13 20 Отговор
    Бог да го прости. Българин, за който цял свят говори.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Творец

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "радев":

    Банан ,залепен с тиксо на стена
  • 17 котарак

    12 1 Отговор
    Много плат, много нещо.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Феликс Дж

    15 4 Отговор
    Враг на изкуството, но пък ГОЛЕм търговец на извращения.
  • 20 kkk

    9 2 Отговор
    той нали казваше че е от полски произход
  • 21 Patton

    9 4 Отговор
    Само не стана ясно защо се срамуваше от това , че е БЪЛГАРИН ? Иначе....RIP !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Поклон

    5 5 Отговор
    "През всичките тези години бях безотечественик. Но не гражданството - идентичността прави човека. А моята идентичност е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме". Човек е ценен със същността си, с ума си, с таланта си с морала си. България е гробище за талантливите хора с идеи. Тук,ако не си човек на човека, значи не си човек.Ако беше останал в България, никой нямаше да е чувал за него. За какво да обича България, след като тя е отнела всичко, което са изкарали родителите му с много труд. В България има твърде много низши духом хора, които вечно искат талантливите да тъпчат в блатото наред с тях. Кристо изпълзв от блатото и му пораснаха криле. Обичал или не България, той е станал световноизвестен. Време е да се замислим, защо световноизвестните българи живеят или са живели в чужбина - Дан Колов, Джон Атанасов, Райна Кабаиванска и много други оперни певци. Щяха ли да бъдат световни имена, ако бяха останали да се блъскат с шуробаджанащината у нас?

    Коментиран от #24

  • 24 патън

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Поклон":

    Дори и да е така , на интервютата с български журналисти , той говореше на английски ! Остави какво , кой , как и къде е взел ! Езикът и българщината какво общо имат ?
  • 25 гост

    4 1 Отговор
    Нямам идея защо го величаят- само глупости- това пък ако е изкуство ?¿??????????Като папагали сме .