Last news in Fakti

13 Септември, 2012 14:35 2 133 0

Уникална скулптура на лъвска глава

  • уникална-
  • скулптура-
  • лъвска глава
Уникална скулптура на лъвска глава - 1
Снимка: БГНЕС

Уникална монументална каменна скулптура на лъвска глава от времената на Троянската война е открита край храма на Великата богиня майка - пещерата "Утробата", в Източните Родопи. Това съобщи на пресконференция  археологът Николай Овчаров.
Откритието е не на българските археолози, а на германски орнитолози, които наблюдавали птиците в района. „Находката е от по-старите истории на Източните Родопи и е открита от една експедиция на орнитолози, ръководена от германеца доктор Якоб Фаар на около 15 км североизточното от Кърджали в района на село Дъждовница", обясни проф. Овчаров.

Българският Индиана Джонс свързва откритието с Бронзовата към началото на Желязната епоха от развитието на човечеството. Изследванията на скалния къс показват, че той е от времето на къснобронзовата и ранножелязната епоха - II-I век преди Христа. През този период лъвът е бил изключително важен символ, обясни Николай Овчаров и даде пример с поемата "Илиада" на Омир, където именно лъвът е една от най-големите метафори за сила и надмощие. „Това са времената на Троянската война. В нашите търсения тръгнахме от Омировата „Илиада”, където лъвът е бил сакрално животно, свързано с царската власт”, посочи той.
Овчаров още разясни, че траките са имали култ към плодородието, който е извършван в пещери. В началото на годината царят се изкачва на върха на пещерата и извършва жертвоприношение. 

Находката е естествен скален къс от ронлива скала, допълнително обработен от човешка ръка, което в момента археолозите ни изследват. Съвет от археолози, който е бил свикан, е отхвърлил възможността находката да е от средновековната епоха, защото образът е твърде груб и стилизиран.

За да имат пълна картина за произхода на находката, предстои археолозите да направят обхождания на мястото, където е открита скулптурата. Лъвската глава ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали.

Преди няколко години Овчаров откри връх на копие на Перперикон, като предположи, че може да е било на воин от Перперикон, участвал в митичната Троянска война.

Според него намерените находки по река Арда е велика тракийска култура, която по-скоро може да бъде наречена скална.  Открити са серия от паметници – 43 скални гробници, някои, от които – много сложни, 1 500 скални ниши, за които се предполага, че са култове към почитането на слънцето, самият Перперикон – скалният град на траките, обграден от каменни олтари, където са правени жертвоприношения и виненоогнени обреди.

Глинени олтари, на които са извършвани жертвоприношения са открити и в Татул. Пещерата „Утробата” е дълга 22 метра и е естествено природно явление, допълнително обработено от хората.

В тази пещера освен светлинни са правени и звукови ефекти. Проф. Овчаров обясни, че траките са направили прорез в тавана й, в който точно на обед прониква слънчев лъч. Не случайно местните хора наричат местността край пещерата – Гърмящата скала. На определено място е издълбан в тавана малък свод. Ако някой с нисък глас застане и говори под този свод или изпълнява приглушена музика, гърмежи огласят целия район.
 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА