Last news in Fakti

26 Ноември, 2012 12:26 2 545 0

Кристо издига пирамида от варели в пустинята

  • кристо-
  • скулптура-
  • пирамида

Роденият в България световноизвестен художник Кристо се готви да издигне най-голямата скулптура в света, с която да засенчи египетските пирамиди, съобщи британският вестник „Телеграф“. Тя ще бъде направена от 400 000 разноцветни петролни варела, а изграждането й ще отнеме 30 месеца. Варелите ще бъдат осигурени от германска компания.

„Когато слънцето изгрява, отвесната стена ще изглежда като златна“, описва Кристо бъдещата си творба, която навярно ще прилича на огромно златно кюлче. Стотици хора ще строят 150-метровата пресечена пирамида в пустинята на 161 километра от Абу Даби с перспективата ексцентричната скулптура да се превърне в емблема на местността, а самият мегаполис – в център на модерното изкуство.

Творбата на Христо Явашев – Кристо ще струва 325 милиона долара. Вдъхновени от цветовете на пустинята и гигантските пясъчни дюни, той и покойната му днес съпруга Жан-Клод замислили проекта още преди 30 години, но осъществяването му било отложено заради конфликтите в региона.

Кристо, който е известен най-вече с метода си да опакова с различни материали сгради или природни феномени, твърди, че средствата за най-голямата скулптура основно ще дойдат от продажба на негови произведения. За най-новия си проект той разчита на сътрудничеството на шейх Хамдан бин Зайед ал-Найхан, брат на престолонаследника, и на цялата кралска фамилия на Абу Даби, които били „много развълнувани“ от идеята.

Прочутият артист отрича петролните варели, избрани като материал за работата му,  да имат нещо общо с основния източник на богатства в региона. Очаква се скулптурата на Кристо, която ще се нарича „Мастаба“, да надмине по височина Великата пирамида в Гиза. Тя ще бъде единствената постоянна голяма творба на артиста и Жан-Клод. Всички други техни опаковки и инсталации бяха временни. В книга за новия проект, публикувана този месец, Кристо подчертава, че нито една от идеите му не е породена от икономически или политически събития.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА