Last news in Fakti

15 Октомври, 2012 12:39 1 573 0

Приключи съдебният спор за ръкописите на Кафка

  • кафка-
  • писател-
  • архив

Архивът и ръкописите на австрийския писател от еврейски произход Франц Кафка, които от Тел Авив бяха обект на съдебна битка между наследниците му и държавата от 2008 г. насам, ще бъдат предадени на израелската Национална библиотека, съобщи Би Би Си. 

Собственици на ръкописите са сестрите Ева и Рут Хофе, които ги получили от най-близкия приятел на Кафка – Макс Брод, станал след смъртта на писателя негов биограф и изследовател на творчеството му. Изричното желание на Кафка е било записките му да бъдат унищожени, но Брод така и не се решава да направи това. Той публикува част от литературното наследство на приятеля си, превръщайки го в един от най-известните прозаици на ХХ век.

Преди смъртта си през 1968 г. Макс Брод предава архивите на Кафка на своята секретарка Естер Хофе, която пък ги завещава на дъщерите си Ева и Рут. Дамите твърдят пред съда, че колекцията от ръкописи на Кафка е поверена на майка им като подарък и настояват ценните документи да си останат собственост на семейството.
Според съдията Талия Копелман-Пардо обаче не е редно наследството на личност като Кафка да се разглежда като нечия лична собственост. В хода на следствието се изяснява, че Брод е поискал от секретарката Естер Хофе да подреди архива и да го предаде на библиотеката на Еврейския университет в Йерусалим, на градската библиотека в Тел Авив или на друга израелска или световна обществена организация.

Въпреки желанието на Брод семейство Хофе разпродава някои от ръкописите, но по-голяма част от сбирката остава у Ема и Рут. Приетото вчера постановление на съда повелява тя да бъде предадена в библиотечния архив. Директорът на израелската Национална библиотека Орен Вайнберг вече горещо приветства това решение. Той заяви, че ръкописите на Кафка ще бъдат качени в глобалната мрежа, за да станат достъпни за почитателите на делото на писателя в целия свят, така както е мечтал неговият приятел Макс Брод.

Франц Кафка е роден през 1883 г. в Прага (по онова врече част от Австроунгарската империя) в немскоезично еврейско семейство. Авторът на „Процесът“, „Замъкът“, „Америка“, „Метаморфозата“ и други емблематични творби, някои от които незавършени, се смята за един от най-значимите писатели на ХХ век. Голяма част от трудовете на Кафка са публикувани едва след смъртта му през 1924 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА