Last news in Fakti

26 Октомври, 2012 15:40 1 145 0

Продукция на БНР влиза в уникален диск

  • диск-
  • балканите-
  • музика-
  • жените на балканите-
  • les femmes des balkans-
  • янка рупкина-
  • теодосий спасов

Продукция на Българското национално радио - записът на песента „Джоре Дос“ в изпълнение на народната певица Янка Рупкина, под  съпровод на Теодосий Спасов Квартет, бе селектиран и включен  в музикалната антология „Les femmes des Balkans” („Жените на Балканите“).

Некомерсиалният компактдиск, съдържащ фолклорна музика от страните в Югоизточна Европа, се издава от Съвета за регионално сътрудничество (СРС) и ще се разпространява от европейските институции като имиджов продукт, съобщиха от БНР.

Съветът представя певицата от Странджанския край - Янка Рупкина сред 14 уникални жени – изпълнители, представителки на националните фолклорни традиции на Албания, Босна, Гърция, Косово, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия. Българката със световна известност в продължение на 30 години е солист на Ансамбъла за народни песни на БНР.  Продукцията на Радиото,  включена в  „Les femmes des Balkans”   е реализирана през 1991г.

В основата на концепцията и реализацията на  музикалния проект продуциран от Съвета за регионално сътрудничество, е стремежът за пропагандиране на културното наследство на Балканите.  Селекцията на участниците и музикалните образци  цели да  покаже богатството на фолклорните традиции,  които са изключително атрактивни за изследователите - фолклористи и музикантите от целия свят.  Посланието на проекта и диска е идеята, че чрез своята универсалност музиката преодолява граници и влияе върху човешките емоции и разум,  като е неразделна  част от културната идентичност на всеки народ. 

Съветът за регионално сътрудничество (СРС) е създаден на срещата на министрите на външните работи от Югоизточна Европа (страните от ПСЮИЕ) в София на 27 февруари 2008 г. и е наследник на Пакта за стабилност за ЮИЕ , като секретариатът му е  базиран в Сараево.  Основната му дейност фокусирана върху европейската и евроатлантическата интеграция на Югоизточна Европа. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА