Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 14:42 1 988 1

Откриват юбилея 130 години от създаването на Софийската опера и балет с „Янините девет братя“

  • софийска опера и балет-
  • янините девет братя-
  • опера-
  • любомир пипков

Любомир Пипков създава операта си, когато е бил студент в Париж

Юбилеят на Софийската опера и балет ще бъде официално открит на 09 октомври 2020 година с операта „Янините девет братя“ на композитора Любомир Пипков, автор на либретото е Никола Веселинов. С най-българската опера, както я определят музикалните критици у нас и по света, ще бъде дадено началото на сезон, който ще премине под знака на отбелязването на 130-годишнината от създаването на Софийската опера и балет.

„Янините девет братя“ е опера, разкриваща вечните проблеми на битието ни – доброта, талант, стремеж към създаване на красота, завист и злоба, предателство, разрушаване на сътвореното красиво. Това е спектакъл, наситен със смисъла на националната култура и с елементи от импулсивността на съвременния свят със сюжет, разказващ за събитията от 14-ти век по време на османското владичество в България. Всичко това вдъхновява Любомир Пипков да създаде операта си, когато е бил студент в Париж.

Откриват юбилея 130 години от създаването на Софийската опера и балет с „Янините девет братя“

„Исках да видя миналото на народа си от съвременни позиции, да разкрия правото на един живот, пълен с мъдрост, опит и вяра в бъдещето“, споделя за творбата си Любомир Пипков.

След като поставя операта „Янините девет братя“ през 1984 година в Русе, 34 години по-късно режисьорът на спектакъла – академик Пламен Карталов – влага в нея нови идеи, които публиката ще може да види – като тази за космическата роля на дървото – символ на живота, пазител на ценности, родова памет и традиции. Маестро Карталов отбелязва, че включването в част от постановката на автентични костюми и маски на кукери и бабугери се интерпретират като символи и образи на народната съдба и борбата с историческото зло.

Операта „ Янините девет братя “ се игра с голям успех на сцената на Болшой театър, по време на гастрола на Софийската опера и балет в Москва през 2018 година и на откриването на Първия летен фестивал „Портал на два свята“ през август тази година в античната крепост Цари Мали град в района на Самоков.

Постановката е на академик Пламен Карталов, диригент е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, художник на костюмите е Станка Вауда, хореограф – Риолина Топалова, диригент на хора – Виолета Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.