Last news in Fakti

22 Декември, 2020 12:35 6 743 23

Христо Мутафчиев изригна срещу кмета на Перник

  • перник-
  • станислав владимиров-
  • театър ''боян дановски''-
  • христо мутафчиев-
  • съюзът на българските артисти

Председателят на Съюза на артистите предприе действия в подкрепа на екипа на Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник.

Христо Мутафчиев изригна срещу кмета на Перник - 1
Снимка: БГНЕС

Решението на кмета на Перник Станислав Владимиров за закриване на Общинския драматичен театър и съставите към Двореца на културата в Перник - Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър, предизвика остра реакция сред културната общественост не само в града, но в страната.

Преди два дни Изпълнителното бюро на БСП се разграничи от кмета като определи за "недопустимо публично заявеното обидно отношение спрямо културните дейци и настоява ръководството на община Перник да преразгледа решението си относно закриването на културните институции и съкращаване на техните служители".

"Немислимо и недопустимо е в община Перник, където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история", заяви ръководството на партията, подчертавайки, че това е "безразсъден акт, че културата като обществена отговорност винаги е била приоритет на социалистите в България и това е залегнало в редица партийни документи".

Днес с остра позиция излезе и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който предприе действия в подкрепа на екипа на Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник.

След разговор с Димитър Колев – председател на Общинския съвет в града, САБ официално заяви, че е "срещу съкращаването на служителите на театъра, особено в периода на извънредното положение, в което се намираме".

''Съзнаваме необходимостта от извършване на спешна реформа и оптимизиране на цялостната културна дейност в общината, но се противопоставяме срещу освобождаването на професионалистите – актьори и служители на театъра, защото реформирането е интелектуален процес, а не рязко и прибързано действие, което води само до унищожаване на човешки съдби", пише в позицията, подписана от председателя на САБ Христо Мутафчийски.

В първите работни дни след Новата година САБ ще води диалог с ръководството на общината и с други представители на местната власт, за да ги убедят, че" трябва да се погрижат по-скоро за съставянето на ясна стратегия за оздравяването и стабилизирането на културните си институти, отколкото за обезличаването им".

Извършена правилно, подобна стратегия би довела и до желаното оптимизиране на разходите.“ – сподели с представителите на Община Перник председателят на САБ.

Отношението на Станислав Владимиров към културните дейци на града наистина е скандално. Преди няколко дни в интервю за местния сайт той нарече театралите "заплатаджии" и обяви "пълна трансформация на културната дейност" в града по време на пандемия, когато артистите са лишени от приходи, а културата е в принудителен застой.

Перничани не могат да проумеят как ще бъде закрит театър "Боян Даовски", една от емблемите на града, с легендарна история, с много отличия и награди. Според кмета обаче този театър "няма постановки, но яде стотици хиляди лева за заплати".

Владимиров публично скандализира и обещава: "Закривам всички заплатаджии и откривам културния живот на Перник".

Метлата в Перник ще с развихри.

"Закрива се почти всичко старо и неработещо. Например театъра. Той няма постановки, но яде стотици хиляди лева за заплати. Знаете ли за тези пари колко театър ще се играе в Перник? Ще гледате най-добрите актьори от цяла България – Георги Мамалев, Татяна Лолова, Зуека, плюс опера, балет, концерти", обявява Станислав Владимиров.

Същата съдба очаква и музикалните формации в града, сред които Камерен смесен хор "Иван Топалов", носител на множество международни награди, камерен оркестър "Орфей", създаден още през 1975 година със сериозни международни изяви, както и Духовия оркестър - Перник, чието начало е поставено в далечната 1902 година.

За кмета всички тези звена на културата са "стари и неработещи".

Освен театър в Перник няма да има и музика.

"Не може да има общински оркестри и то няколко на заплата, които да нямат почти никакви представления. Ако някой иска да си прави оркестър в Перник, или театър – ще дадем база за тренировки и репетиции, но няма да плащаме заплати. Разбира се, съгласни сме да си плащаме за участието им в наши програми, но заплати за милиони лева не мога да давам. За същите пари, които перничани плащат с данъците си, ще имаме 10 пъти повече културен живот в Перник. И то на най-високо ниво".

Директорите на културните институции в Перник са сащисани от позицията на кмета, какво предстои и как ще бъдат решени проблемите.

Ясно е обаче, че "културната революция" на пернишкия кмет ще доведе до сериозен удар върху живота на града.

Епицентър. бг припомня, че в началото на юли т.г. кметът на Перник Станислав Владимиров поиска увеличение на заплатата си. Причината била, че с повече пари в сметката си щял мисли за благото на града, а не за издръжката на семейството си.

Общинският съвет гласува вместо 2800 лв., градоначалникът да получава максималната възможна сума от 5070 лв. След медийния шум Владимиров върна решението."Предложението, което направих, беше за 4200 лв. брутно възнаграждение", обяви тогава той.

За сравнение - заплатата на кмета на Бургас Димитър Николов е 1980 лв. На 380 км от Бургас, в София - Йорданка Фандъкова получава 2900 лв. всеки месец. В Стара Загора заплатата на кмета Живко Тодоров е по средата – 2300 лв. Всички те могат да завидят на пернишкия кмет, който се разписва срещу 4200 лв.

„Думата реформа, когато се каже от политик, е до болка втръснала. До скоро Перник можеше да се свърже само със сръбски концерти и маанета. Културните дейци казват, че не правят нищо, защото нямат пари. Ще има съкращения на дейности, които не носят никакви средства. Идеята е половин милион лева да се дават на състезателен принцип. В същото време ми се оплакаха млади талантливи творци, които не са имали възможност за финансиране. Културата не е щатна бройка. Никой не иска културата да финансира община Перник. Не може да даваме пари само и само някой да си запази работата без да предоставя продукт. Ще закрием щатни бройки“. Така кметът на Перник защити тази сутрин пред бТВ намерението си за закриване на културни институции в града.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рязан помак

    5 11 Отговор
    Кога ние помаците ще говорим на Турски език?
  • 2 100% проверено

    10 2 Отговор
    Висши полицаи са направили Концлагер в Перник Профилакториум за нечовешки изтезания и опити с хора.

    Коментиран от #12

  • 3 Име

    7 5 Отговор
    Комунист наяждане няма.
  • 4 ПРАВ Е КМЕТО

    17 3 Отговор
    ОБЩИНА ПЕРНИК ДЪЛЖИ МИЛИОНИ. ТАЛАНТЛИВИТЕ ПЕРНИШКИ АРТИСТИ ДА ИДВАТ НА РАБОТА В СОФИЯ, КАКТО ПРАВЯТ МНОЗИНА ТЕХНИ СЪГРАЖДАНИ! ЗАЩО ЩЕ ИМ СЕ ПЛАЩА ЗА НИЩО ПРАВЕНЕ? ЗА ОТОПЛЕНИЕ, ОСВЕТЛЕНИЕ, ДЕКОРИ, СЦЕНИЧНИ РАБОТНИЦИ И ЗА ТОВА, ЧЕ НЕ ИГРАЯТ ПИЕСИ?
  • 5 ЕВРЕЙСКИЯ СВЯТ

    10 1 Отговор
    Е ТОВА.
    "ХАЛТУРА" ЕДИНСТВЕНО И САМО АКО ИМА ПЕЧАЛБА :)
    ДА СТЕ ВИДЕЛИ И 1 (ЕДИН) ХОЛИВУДСКИ БЪРКОЧ С НЯКАКВА КУЛТУРНО-ВЪЗПИТАТЕЛНА СТОЙНОСТ ?
    ДА СТЕ ГЛЕДАЛИ ЗАПАДЕН ФИЛМ С ВЪЗПИТАТЕЛНИ ИДЕИ ?
    НЕЩО ВЪЗПИТАТЕЛНО ЗА ДЕЦА ?
  • 6 Говеда за

    5 1 Отговор
    ЕВРЕЙСКО Развитие на Бантустан, ТЕ НАЗНАЧИХА ЗА ПРЕДАТЕЛ, КВО СИ СЕ РАЗРЕВАЛ СЕГА ? :)
  • 7 Мим33

    12 4 Отговор
    Охооо,ама той тоя не е никакъв комунист.Той е нагаждач и в момента най големия алчен капиталист.Гонете го кракът му да не стъпва в Перник...
  • 8 КАПИТАН СМЪРТ

    12 0 Отговор
    НАЛИ ХОДИХТЕ ДА КРЯСКАТЕ - Ю-ЕС-ЕЙ, Ю-ЕС-ЕЙ :)
    У Ю-ЕС-ЕЙ, НЕМА ПЛАТЕНА ОТ ДЪРЖАВАТА КУЛТУРА :)
    ХОЛИВУД ИМА БЪРКОЧИ, АМА САМО ТАКИВА ДЕТО СЪБИРАТ ПУБЛИКА ДА ПЛАЩА ЗА БИЛЕТИ, НЕ ДА СЕ ВЪЗПИТАВА :)
  • 9 КАПИТАН СМЪРТ

    4 1 Отговор
    АЗ ЗАПОВЯДАХ БУЛГАНИТЕ ДА БЪДЕТЕ ЛИШЕНИ ОТ ОБРАЗОВАНИЕ И МЕДИЦИНА И СЕГА ШАЙКАТА ЗАЕДНО С КОЛХОЗНИЦИТЕ И АГЕНТУРАТА ИМ РАЗИГРАВА ЦИРК, ЗА ДА МАНИПУЛИРА ЗАПАДНИТЕ МАЙМУНИ :)
    ТАКА ЧЕ РЕШЕНИЕТО НА ПЕРНИШКИЯ АГЕНТ НА ШАЙКАТА, НЕ Е СПОНТАННО :)
    А СИ Е ОПЕРАТИВНА РАЗРАБОТКА.
  • 10 КАПИТАН СМЪРТ

    5 1 Отговор
    ЗАТВАРЯНЕТО НА УЧИЛИЩАТА Е ПОРАДИ СЪЩАТА ПРИЧИНА :)
    КОЛХОЗНИЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЛАГАТ ПРЪСТА НА ПУ- МИЯРИТЕ :)
    НЕ ЧЕ НЕ ГЛЕДАМ С КЕФ :)
    ПЪК И ВАЖЕН Е КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ, ДА БЪДЕТЕ ЛИШЕНИ ОТ ОБРАЗОВАНИЕ И МЕДИЦИНА :)
  • 11 Мутафчиевски

    3 3 Отговор
    Нема да им стъпим и у Перник
  • 12 artificial intelligence

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "100% проверено":

    100 % си го проверил, а кой си уведомил за това?
  • 13 Охо Бохо

    7 1 Отговор
    Защо Мутагербаджикски скача на кмета? Колко театри се закриха или едва ктртат в страната, колко артисти реват, че получават мин заплати а? Ама сега кмета не е от "партията"!
  • 14 Behemoth

    3 0 Отговор
    Ни Дей са ядосва Ице ,чи виждаш какво е здравеопазването на твойте идиоти....втори инсулт и край с културата...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ПРАВ Е ВЛАДИМИРОВ -МОЯ КМЕТ !!! НЕ МОЖЕ САМО ДА СКРИБУЦАШ И ДУХАШ И ДА СИ С 5 КОНЦЕРТА ГОДИШНО И ДА ХОДИШ ВЧУЖБИНА И ДА ТЕ СЛУШАТ 100 ЧОВЕКА И ДА СИ ИМАШ ЩАТ И ПРИВИЛЕГИИ И ДА СИ БЕЗ ПОСТАНОВКИ И Т.Н. А ДЕЦАТА ДА НЯМАТ РАЗВИТИЕ !?!?!?!?!? В 1968 ГОДИНА В МОЯТА -ПЪРВА ГИМНАЗИЯ "ХРИСТО СМИРНЕНСКИ " ИМАХМЕ ОРКЕСТЪР ОТ 40 СТРУННИ ИНСТРУМЕНТА И С КОНЦЕРТИ -СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР ОТ УЧЕНИЦИ !!! ЧУВАШ ЛЕ ТОНИ ПЛЮ НКАТА ?????

    Коментиран от #17, #22

  • 17 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "ПЕНКО":

    това е положението. Като ще е за всички, да е.. търсим баушлосери да чистят шлаката от отливките
  • 18 Направете нещо

    2 1 Отговор
    Няма ли кой да му поиска оставката?
  • 19 БСП за България и Радев

    0 0 Отговор
    Думите са извадени от контекста. Поредния опит на #хунтата да омаскари уважаван кмет от БСП. Истината е, че този патриот иска да докара в Перник, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Георги Мамалев, Калата, Зуека и Рачков
  • 20 Спиридон

    2 0 Отговор
    Не скачай толкоз, и без това си болен.
    Пък и кой Ви гледа смотаните спектакли! Освен да произнасяте наизустени фрази, нямате грам вписване в ролите. Все едно да гледаш, представление на децата от забавачката(пред-училищна група).
  • 21 Бандитов

    0 0 Отговор
    Предлагам сички театри да закрием и да си порьчваме от Сьрбия македония Румьния Гьрция от наште сакь комшии Турция.. Ша има голямо Разнообразие и няма да плащаме ЗАПЛАТИ... ПЬК СГРАДИТЕ МОЖЕ ДА ГИ НАПРАВИМ НА ИЗОЛАТОРИ НА ЕВЕНТУАЛНО КОВИД ЗАРАЗЕНИ.... ЧИ ДА НЕ СТРОИМ НОВИ.
  • 22 Да бе имам ина комшиийка

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ПЕНКО":

    работи в операта. Ми тя цял ден в тях. Цял ден ядьт и пият АМЬЖЬТ И НЕ РАБОТИ. КЬК СТААТ ТИЯ РАБОТИ
  • 23 АЗ СЪМ ЗА

    1 0 Отговор
    ЗА СПИРАНЕТО НА КУКЕРСКИТЕ ШЕСТВИЯ СЪМ СЪГЛАСЕН С КМЕТА !