Last news in Fakti

3 Декември, 2012 10:15 2 193 0

Три етажа с книги в НДК

  • книги-
  • библиотеки-
  • веселин тодоров-
  • софийски международен панаир на книгата

Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга” пред Факти.бг  за стартиращият на 4 декември 2012 г. 31-ви Софийски международен панаир на книгата

Какво се промени в годините от първото издание на Софийския международен панаир на книгата до днешното?

Нямам особени спомени от първия панаир, но беше някъде в средата на седемдесетте години. В момента Асоциация „Българска книга” (АБК) е възложила изготвяне на кратка история на панаирите, с имената на организаторите, местата на провеждане, някаква статистическа информация.

Тогава, както всяко нещо при социализма, организатор беше държавата. Първите панаири бяха в зала Фестивална, после в Универсиада, а след построяване на НДК  - в различни негови крила. Тази година ще се проведе 31-вият панаир, като в това летоброене се включват само големите есенни/коледни панаири, без да отчитаме базарите през м. май и другите в провинцията. Има няколко пропуснати години покрай промените след 1989 г. и затова началото е преди близо 40 година, а панаирите са 31.

Кои прочути автори са гостували на Панаира? Кои ще гостуват сега?

Гости на Софийския международен панаир са били едни от най-популярните  съвременни писатели. Тази година,  в рамките на панаира, ще гостуват: биографът на Кастро – испанският писател Висенте Ботин; авторите на най-продаваната фентъзи трилогия във Франция СТРОМ Еманюел и Беноа дьо Сен Шама; световно известният автор и водещ Алън Пийз; Александра Уитакър; известният астролог и кабалист Гал Сасон и др.

Колко издателства и какъв брой книги ще бъдат представени?

До момента са над 140 български  и чуждестранни участници, разположени на над 1000 кв. м площ.  Щандовете на издатели, книготърговци, чуждестранни гости, културни институции и останалите изложители ще бъдат разположени на познатото място - Националният дворец на културата в София, на трите етажа на изложбения комплекс.

Какви ще бъдат акцентите на Софийския международен панаир на книгата през 2012 г.?

Този година страна почетен гост е Република Унгария. Това е една отлична възможност за успешно разпространяване на унгарската култура, на първо място  - на художествената литература. На Софийския международен панаир ще бъдат представени внушителен брой унгарски книги, общо 24 заглавия, излезли през 2012 г. Празникът на унгарската литература се провежда под знака на две значими годишнини – 100-годишнината от рождението на Ищван Йоркен и 10 години от връчването на Нобеловата награда на Имре Кертес. По време на панаира са предвидени срещи с писатели, литературно-музикални пърформанси, театрални спектакли, дискусия на тема: унгарската културна дипломация. За децата ще има оформен детски кът, където те ще могат да четат, рисуват, играят. Специално за откриването на Софийския международен панаир в София пристига вицепремиерът на Унгария – г-н Тибор Наврачич.

-          На 7 декември Асоциация „Българска книга” ще връчи традиционните Годишни награди за цялостен издателски проект „Бронзов лъв”.

-           По време на съпътстващата културна програма, всеки ден на специално изградената сцена на Мраморно фоайе, ще се случват разнообразни събития:  срещи с автори, преводачи, премиери на книги, книги с автограф, музика, представления за деца.

Колко и кои са българските автори, представени на Панаира тази година?

Традиционно, в Софийския международен панаир на книгата участват най-популярните български писатели и поети. Гостите на Софийския международен панаир ще могат да се срещнат на живо с  Теодора Димова, Деян Енев, Милен Русков, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Стефан Цанев, Людмил Тодоров, Калофер Русев, Иво Сиромахов, Златна Костова, Светла Иванова, Евтим Евтимов и други.

Организирате кампании, които стимулират четенето. Разкажете на нашите читатели за някоя от тях. Как ги популяризирате?

Един от акцентите е „Походът на книгите”, който традиционно се прави през пролетта. По време на кампанията, едни от  най-популярните български музиканти, писатели, артисти, политици прочетоха на децата в детските градини и училищата откъс от своя любима детска приказка или книга. Част от Походът беше и информационна кампания, насочена към медиите и обществото – за ползата от четенето и изграждането на здрава връзка между книгите и децата, за полезните международни практики, за тревожните резултати от последните изследвания на грамотността сред подрастващото население.

Правим усилия да наложим освен 24 май и Международния ден на книгата - 23 април. На тази дата традиционно връчваме наградата Рицар на книгата, с която отличаваме журналисти, посветили се на популяризирането на книгите и четенето, както и на общественици и политици, допринесли лично за книжовната ни култура.

От доста време се борите за намалението на данък ДДС върху книгите. Финансовият министър обаче е непреклонен. Имате ли още надежди в тази посока?

Всички финансови министри са непреклонни и са прави за себе си и за поста, който заемат. Проблемът е в културните министри и в липсата на политическа воля при всички управляващи партии досега да се решат на тази малка стъпка за насърчаване на четенето и подпомагане на културата като цяло. Продължаваме битката, засега без успех. Хубаво е пак да си припомним, че само България и Дания имат максимални ставки на ДДС за книгите, но с уговорката, че в Дания субсидиите за книги надхвърлят събраните приходи от ДДС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА