Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 14:16 3 029 2

Париж събира милиони, за да купи ръкопис на маркиз Дьо Сад (СНИМКИ)

  • ръкопис-
  • маркиз дьо сад-
  • оригинал-
  • търг-
  • париж-
  • франция

Ръкописът се счита за национално богатство във Франция

Париж събира милиони, за да купи ръкопис на маркиз Дьо Сад (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Френските власти се обърнаха към любителите на литературата в страната и към меценати с призив да бъде събрана сумата от 5,46 милиона долара, за да бъде откупен от аукционна къща оригинален ръкопис на маркиз Дьо Сад (1740-1814), съобщава в. "Таймс", цитиран от БТА.

Събраната сума ще послужи за придобиването от аукционна къща на ръкописа на романа "120-те дни на Содом". Той беше признат от Франция през 2017 година за национално богатство, за да бъде своевременно оттеглен от търг в Париж и да не бъде изнесен в чужбина.

След това министерството на културата постигна споразумение с организаторите на търга да бъде откупен ръкописът по цени, съответстващи на тези от международния пазар на изкуство. Сега срокът на споразумението изтича.

Париж събира милиони, за да купи ръкопис на маркиз Дьо Сад (СНИМКИ)

Париж събира милиони, за да купи ръкопис на маркиз Дьо Сад (СНИМКИ)



Културното ведомство иска да предаде ценния свитък на Националната библиотека на Франция, една от най-старите в Европа. Тя се слави с най-богатата френскоезична литературна колекция в света.

Романът "120-те дни на Содом" е първото и най-известно произведение на скандалния френски маркиз. Той е сътворен през 1785 година в Бастилията, където Дьо Сад е бил заточен с указ на краля за многобройни престъпления, включително и от сексуален характер.

Текстът е написан само за 37 дни върху тясна 12-метрова хартиена ролка, оформена от малки залепени листчета, който маркизът е успял да вкара тайно в килията си.



Ръкописът представлява чернова, като последните глави на сюжета не са били завършени. Дьо Сад нахвърлил само основните линии на сюжета, като решил да отложи работата върху романа за по-добри времена.

Париж събира милиони, за да купи ръкопис на маркиз Дьо Сад (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Медуза

    7 0 Отговор
    "Никога не причинявайте по­-силна болка от тази, която сами не бихте приели от чужди ръце.“ - това са думи на този маркиз. Направих си труда да прочета някои факти за него, какъвто и да е бил, едно нещо със сигурност го е интересувало много, а именно, че секс без болка е все едно храна без подправки. Здраво ги е ръгал разните милейдита, дукеси, баронеси.
  • 2 тцтцтц

    1 0 Отговор
    Обаждайте се на Божков да я купува. След това солена манипулацийка към франсетата с цел печалба. Ще му хареса идеята