Last news in Fakti

12 Март, 2021 09:07 2 233 1

Стефан Китанов-Кита откри юбилейния София Филм Фест

  • софия филм фест-
  • стефан китанов

Поради пандемията от COVID-19 тази година "София Филм Фест" ще се проведе в две части

Стефан Китанов-Кита откри юбилейния София Филм Фест - 1
Снимкa: БГНЕС

Директорът на международния филмов фестивал "София Филм Фест" Стефан Китанов-Кита откри снощи 25-ия юбилеен сезон в зала 1 на НДК, пише dir.bg.

Започнал като тематичен фестивал на кино и музика, претърпял възходящо развитие през годините, СФФ се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа. Той е единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в календара на ФИПРЕССИ.

Стефан Китанов-Кита откри тазгодишното юбилейно издание емоционални думи:

"Това е особено издание, много важно и скъпо. Преди около 30 години с моя приятел Петър Янков свирехме в подлеза на НДК. Тогава през нас мина моя приятел Александър Янакиев и каза: "Спри да свириш за малко, защото в Дома на киното има конкурс за директор. Така станах директор на тази институция."

"През 2007 година списание Variety постави София Филм Фест сред 50-те най-значими кинофестивали в света."

Заместник-министърът на културата Румен Димитров поздрави публиката и организаторите на София Филм Фест с думите:

"Този фестивал продължава да бъде двигател на обединението в изкуството и обединител на различните жанрове в него."

Заместник-кметът по култура на Столичната община доц. Тодор Чобанов също поздрави фестивала за юбилея и се обърна с думите:

"За този четвърт век фестивалът убеден съм е надминал и най-смелите мечти на младия Кит от кадрите, които сами видяхте от създаването му.

Неслучайно е сочен за едно от най-влиятелните културни събития на България, той вече много години краси нашия културен календар, довеждайки в любимия ни град знаковите имена на това любимо изкуство."

На церемонията по откриването бе връчена Наградата на София на Столичната община на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов, за неговия принос към изкуството на киното и музиката, като бе отбелязан и неговия 60-годишен юбилей.

"Той е не просто великолепен музикант и артист, той е създал изцяло нов стил в музикалното изкуство, прочул е България по целия свят. Поздравявам го от сърце с наградата на София!" - с тези думи Тодор Чобанов връчи наградата на Теодосий Спасов.

Теодосий Спасов от своя страна каза, че не се чувства на 60, а много по-млад, "като ученик, получил отлична оценка".

"Моят учител обществото - се радва, половината клас - също, останалата - завижда."

Поради пандемията от COVID-19 тази година "София Филм Фест" ще се проведе в две части.

Основният фестивал е в традиционния си период през март, когато филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн (в партньорство с водещата в света платформа за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72) и в киносалони, при спазване на всички противоепидемични мерки, а международните гости ще бъдат изключения.

Акцент на първата част на фестивала ще бъдат конкурсните програми, представянето на новите български игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти, фестивални фаворити през последната година, и филми от специални юбилейни рубрики.

Официалното откриване на 25-ия "София Филм Фест" се проведе тази вечер в зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - "Февруари".

Той бе представен в "Works in Progress" програмата на 17-ия "София Мийтингс 2020" и получи заслужено признание - участие в официалната селекция на "Кан 2020".

По-късно през годината се очаква специално издание на 25-ия фестивал, в което фокус ще бъдат филмите представени от техните автори от цял свят.

Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективни и други събития, подготви публиката с очакване за фестивала.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Новите български игрални филми ще са основен акцент в мартенската програма на СФФ.

Сред премиерните заглавия за София, освен участващите в конкурсите, са "Житие" на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец, "Блаженият" на Станимир Трифонов, "Рая на Данте" на Димитър Радев, "Сбогом, Джони" на Константин Буров.

За 19 път Конкурсът за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: Ваня Райнова, сценарист и продуцент, и режисьорите Борис Десподов и носителя на наградата през 2020 - Христо Симеонов. За втора поредна година наградата се осигурява от "Доли медия студио".

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА "Национален филмов център" и програма "Творческа Европа" MEDIA на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели.

На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци, сред които Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много, много други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    2 0 Отговор
    На Кита ! Сега очакваме изложба от Скумрията и Паламуда