9 Юли, 2021 10:44 4 327 11

Любимецът на Холивуд Том Ханкс на 65 г.

  • том ханкс-
  • рожден ден-
  • рита уилсън-
  • холивуд-
  • актьор

Доброто момче на Холивуд празнува 65-и рожден ден

Любимецът на Холивуд Том Ханкс на 65 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Направих над 20 филма и 5 от тях са добри". Тази скромна реплика не принадлежи на актьор с епизодични или второстепенни роли в нискобюджетни холивудски филми, а на носителя на две награди "Оскар", четири награди "Златен Глобус" и престижното отличие за цялостен принос в киното "Сесил Демил" Томас Джефри Ханкс.

Лъчезарното калифорнийско момче, което днес е признато за една от културните икони на Америка, празнува своя 65-и рожден ден.

Том Ханкс е роден на 9 юли 1956 година в семейството на болничната служителка от португалски произход Джанет Мерилин и пътуващия готвач Еймъс Мелфорд Ханкс. Съпрузите имат четири деца и когато се развеждат първите три - Сандра, Лари и Том остават с баща си, а най-малкият - Джим - при майката Джанет. До 10-годишната възраст на Том, семейството се мести толкова често, че момчето живее в 10 различни къщи.

Години по-късно в интервю за списание "Ролинг Стоун" актьорът признава: "Бях аутсайдер в училище. Бях ужасно, болезнено срамежлив. И в същото време бях момчето, което предизвикваше смях с коментарите си. Но никога не съм създавал проблеми. Бях много добро и отговорно дете".

Някои не толкова известни факти за живота му обаче показват, че добротата и отговорността са негови неизменни спътници и след като вече е възрастен човек.

Трагична загуба

През 1978 година, когато е на 22 години, Том Ханкс се жени за своята колежанска любов Саманта Люис. Те вече се радват на своя едногодишен син Колин, а 4 години по-късно в семейството им се появява и дъщерята Елизабет.

Въпреки че бракът им се разпада и през 1987 г. Том и Саманта се развеждат, двамата остават близки приятели. Когато Саманта чува диагнозата рак на костите, актьорът поема всичките ѝ разходи по лечението. За съжаление след дългогодишна битка за живот, през 2002 г. първата голяма любов на Том Ханкс издъхва.

Българската следа

Маргарита Хасанова Ибрахимова е истинското име на жената, която от 33 години владее сърцето на холивудската легенда. Рита Уилсън е родена в семейството на българския мюсюлманин от Родопите Хасан Ибрахимов и гръцката му съпруга Доротея. Преди да сключи брак през 1988 г., Том Ханкс приема православната вяра. Двойката има двама сина - Честър Марлон Ханкс, роден през 1990 г., и 5 години по-малкият Труман Теодор. "Успехът на нашия брак беше въпрос на време, зрялост и общото ни желание за близост. Не че бракът понякога не е пълна катастрофа, но и двамата знаем, че независимо от всичко ще преодолеем всички проблеми заедно", обяснява актьорът.

В кожата на 10 истински герои

Том Ханкс е може би актьорът, пресъздал най-много истински герои на екрана. Той играе в цели 10 филма, вдъхновени от реални личности. От американския телевизионен водещ, продуцент и писател Фред Роджърс в "A Beautiful Day in the Neighborhood", през астронавта Джим Ловел в "Аполо 13" и отвлечения от сомалийски пирати капитан Ричард Филипс в "Captain Phillips" до изумителните превъплъщения, донесли му двете най-ценни статуетки в Холивуд - болния от СПИН адвокат Андрю Бекет във "Филаделфия" и разбира се незабравимия Форест Гъмп.

Ханкс слага подписа си под договора за "Форест Гъмп" само 90 минути, след като е прочел сценария. Но има едно изискване - филмът да има историческа точност. За да изиграе максимално точно Форест, актьорът "попива" южняшкия акцент на Майкъл Конър Хъмфрис - момчето, което играе младия Гъмп. Освен всичко друго, Том Ханкс се отказва от твърдия хонорар, който би могъл да получи за ролята, като вместо него в договора е записано, че той ще получи процент от печалбата от филма. Вярата му в качествата на лентата му носи над 40 милиона долара.

Най-високата награда от Американските ВМС

Заради ролята си на капитан Джон Милър в "Спасяването на редник Райън", на 11 ноември 1999 година Том Ханкс получава Награда за особени заслуги към обществото - най-голямото признание за цивилни от Военноморските сили на САЩ.

"Този филм драматично повиши информираността и признателността на американското общество към саможертвата на американските ветерани по време на Битката за Нормандия", се казва в официалното съобщение на флота.

И не на последно място: Том Ханкс и Ейбрахам Линкълн са роднини

Проследявайки родословното си дърво холивудската звезда открива, че е роднина с 16-я президент на САЩ Ейбрахам Линкълн по майчина линия. Ханкс е трети братовчед, с четири поколения разлика, на Честния Ейб. Общите им предци са Джон Ханкс (1680 - 1740) и съпругата му Катрин, които са прадядо и прабаба на Линкълн.

Но във всичко това може би няма нищо странно, защото "...животът е като кутия с шоколадови бонбони, никога не знаеш какъв ще ти се падне."


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 17 Отговор
    ЧРД! Само един психопат може да кръсти въображаемия си приятел (волейболна топка) на необитаем остров - Уйлсън на името на жена си помакесата.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Ами дрът пръч

    3 5 Отговор
    с пръчката си..
  • 3 Тук се издъни,пич!

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Филмът беше Силен,Стойностен и Славен.Ако ти беше там на острова,как щеше да си кръстиш задникарата,докато разговаряш с нея?
  • 4 Браво!

    17 3 Отговор
    Да е жив и здрав! Прекрасен актьор! Удоволствие е да го гледа човек!
  • 5 ТУЗ

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не си особено умен, нито пък наблюдателен. Уйлсън е фирмата производител на топката, пише го отгоре върху нея и се вижда на филма, ама Чучка писател, не читател (гледател)...
  • 6 Варна

    8 2 Отговор
    Евала за актьорската игра на Том Ханкс. За мен лично "Терминалът" е един от най-добрите филми в кариерата му. Тъжно-трогателна история, която може да се случи на всеки по летищата.

    Коментиран от #9

  • 7 български зет

    0 4 Отговор
    да му продадем български пасош нали е българин или беше жена му гъркинята
  • 8 Един от

    3 3 Отговор
    посетителите на острова на Епщайн, ако видите видеото на Рики Гарвайс за наградите Златен Глобус 2020 г. и всичката ирония, която вкарва за мизериите случващите се в Холивуд, ще видите виновната физиономия на Ханкс, на челото му пише, че е виновен съучастник в изрващенията.
  • 9 ТОМ ХАНКС Е АКТЬОРЪТ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    КОЙТО НЕ ИГРАЕ РОЛЯ ВЪВ ФИЛМ ,ТОЙ Е ГЛАВНАТА РОЛЯ НА ВСЕКИ ФИЛМ!!!!!
  • 10 лана

    4 2 Отговор
    "доброто момче" - как ти даде душа да го напишеш за този доказан педофил, който избяга от сащ и се скри в гърция, ако е още жив, а не умъртвен - такива снимки, фото и текстове има в неговия профил в истаграм ,във фейсбука,че да си намразиш човешкото потекло и да поискаш да си цвете или въздух...гадост
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.