Last news in Fakti

3 Септември, 2021 16:09 7 208 37

Зуека отвърна на атаката от родни художници

  • зуека-
  • художник

Гилдията на художниците си намери поредната жертва

Зуека отвърна на атаката от родни художници - 1
Снимка: БГНЕС

Васил Василев-Зуека отвърна на нападките на художници относно творбите му.

Той сподели коментар на художничката Десислава Тивчева във Фейсбук: "Понеже аз никога няма да отговоря на когото и да било, ето … Благодаря!".

"Гилдията на художниците си намери поредната жертва. Зуека хвърли в потрес непоклатимото академично войнство. След интервюто с него и признанието му, че е продал 260 картини за година, започнаха да му смятят печалбата тутакси и най-вече да задават кардиналния въпрос: "е ли това изкуство?". Жалка, жалка родна картина. Продавал бил, само защото е известен. Ами, станете и вие известни и продавайте, кой ви пречи?! Пораженческото мислене, че художникът трябва да е беден и непризнат, е отживелица във времето на Интернет и глобалното село. Или по-скоро е оправдание за некадърност да се справиш с правилата на конюнгтурата", написа Тивчева.

"Мили художници, намерете достойнството някъде в себе си и успявайте да се радвате на чуждия успех, вместо да го принизявате до собствения си неуспех или да го подлагате на съмнение. Успелите хора нямат време да завиждат. А колкото до изкуството... в цял свят никой не се наема да даде еднозначно определие за съвременното изкуство, но, разбира се, в България всеки се чувства знаещ и кадърен, за да дава оцнки и лепи етикети. Историята и дистанцията на времето са истинските съдници на изкуството, не вие, не аз. Винаги се чувствам омерзена в такива моменти, не че на някой му пука. По-лошото е/за мен самата/, че и на мен вече не ми пука... за "художниците". Когато не одобрявам нещо, преминава в графата "игнор". П.п.:Разгледах му нещата на Зуека, харесват ми. Достатъчно е, че ме накараха да трепна и да се замисля. Смели са, честни. Дори и преиграването е дозирано. Ако за една година е постигнал такава сбобода на изказа и личен почерк, какво ли ще покаже след 10! Съвсем оправдано е напуснал блатото. Толкоз", завършва публикацията на художничката.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 103 Отговор
    Такива страхливци като Зуека не ни трябват.Прав му път!

    Коментиран от #20, #22, #37

  • 2 Браво, Зуек!

    87 21 Отговор
    Радвам се за теб! Бъди здрав! Радвай се на живота!
  • 3 провинциалист от провинция Тракия

    18 11 Отговор
    Не прочерох статията. Къде могат да се видят произведенията на Зуй?

    Коментиран от #9, #10, #13, #24

  • 4 Пазарна икономика!На надарените и...

    37 11 Отговор
    Можещите се купуват картините,на некадърниците не се купува нищо!Гладните некадърници живеят на държавна помощ и плюят до припадък...Типично българска сага!

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НЯКОЙ

    18 6 Отговор
    В критични моменти е валидна максимата "Бий се или бягай"!
    Не мога да преценя какво е избрал Зуека, но всеки има права над собствения си живот! Що се касае до изкуството му - не съм запознат, но в случая може би има търговска стойност и това предизвиква спорът? Всяко чудо за 3 дни!
  • 7 ТраЛаЛа

    16 18 Отговор
    ако ги продава по 20-30 евра, може и повече да продаде, само да си купи копирна машина ................
  • 8 ТраЛаЛа

    21 6 Отговор

    До коментар #4 от "Пазарна икономика!На надарените и...":

    260 за година, по 1 на ден/два ли произвежда, е те тва е изкуство, конвейр .................

    Коментиран от #14

  • 9 Моне

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист от провинция Тракия":

    В Лувъра.

    Коментиран от #32

  • 10 Киро Жарта

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист от провинция Тракия":

    В Лувъра,къде другаде !!!
  • 11 чудя се

    8 14 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Разгледах му нещата на Зуека, харесват ми. Достатъчно е, че ме накараха да трепна и да се замисля. Смели са, честни. Дори и преиграването е дозирано......Верно ли има такива некадърни идиоти които не могат да рисуват и харесват небивали и грозни цветни драсканици. Това ли е изкуство или просто проба на всеки без талант да цапа платното.
  • 12 ????

    19 5 Отговор
    Дали би взел чалгарина със сценаристите му и участниците артисти от "Комиците", че да си отдъхнем от пошлостта! Скечовете вулгарни артистите нездарни!
  • 13 Сребра

    14 14 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Родна българска картинка! Всеки успял е веднага оплют! А картините на Зуека са интригуващи. Има някои много добри.
    Могат да се видят във профила му в Инстаграм.
    Да му пожелаем успех! Скоро светът ще говори за него.

    Коментиран от #19, #21

  • 14 Атол

    30 2 Отговор

    До коментар #8 от "ТраЛаЛа":

    Какъв е проблема? Аз също съм самоук художник, покрай жена ми, която е член кореспондент към Руската художествена академия и Заслужил художник на Руската Федерация - Картината се прави на един дъх, когато има вдъхновение. Бързаш да я нарисуваш, докато я виждаш съзнанието си. Много по-трудно ми е да рисувам, като портретист - нещо точно определено без въображение. Не е задължително картините да са рисувани всеки ден, може да са рисувани и преди години, а сега, когато е започнал да ги продава и хората са разбрали и ето ти отговора. Аз продавам от 10 до 20 картини годишно, а жена ми 5-6, обаче моите струват по 200-300$, а нейните започват от 50000$ ))) Тааа, само да напомня, че художниците са НАЙ-ЗАВИСТЛИВАТА ГИЛДИЯ. За 15 години го разбрах и го твърдя с огромно убеждение! Да! И аз съм в чужбина. Поздрави от Москва!

    Коментиран от #26, #29

  • 15 гост

    8 13 Отговор
    Ма той кат един български Салвадор рисува бе! Или кат дъщеря ми в 3-ти клас ...
  • 16 Браво на

    14 6 Отговор
    Десислава Тивчева! Зуека, хич да не ти пука за некадърниците и завистниците. Пожелавам ти здраве и да започнеш да продаваш от € 2.000,00 за платно!
  • 17 Колекционер на подценено изкуство

    20 2 Отговор
    Изкуството е много субективно, харесвали не харесвали, дрън, дрън ! Приживе Ван Гог не е продал нито една картина, забележете нито една! Има една бартеросана и това е, сега картините му струват 100 - ци милиони! Толкова за "харесването" ! Тук проблемът е друг, а именно, че Зуека не е от тези "среди", не учил в художествена и т.н., а всеки дръзнал да рисува и който "не отговаря на стандартите" бива заклеймен! Щом му се получава, щом му ги купуват значи "има нещо в това нещо". Ако е временна мода, ще си покаже, ако е нещо повече също! Наздраве на всички "академици" с претенции!
  • 18 Перо

    16 11 Отговор
    Художественото творчество на Зуека си го е измислил за оправдаване на милионите от другото,пошлото,джендърско изкуство за опростачване на нацията,в продължение на десетилетия,заедно с Халваджян! Понеже е много известен в Испания и “картините” ще му се продават като топъл хляб. Там художниците работят за име десетилетия,а после името работи за тях, а Зуека подкара 57 г. Зуека не е емигрант,а живеещ в чужбина българин с готови средства. Да е жива и здрава сестрата на жена му,другото е бля-бля-бля… ,тя е стреляния заек! Готовите БГ пари ще потънат като вода в пясък на запад.
  • 19 провинциалист от провинция Тракия

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сребра":

    Лекичко с определенията, моля. Досега Зуй успяваше да ме накара веднага да превключа телевизора, щом попаднех на Господари-те. За другото му поприще не коментирам още без лични впечетления. Благодаря за инфото за инстаграм.
  • 20 Ко каза ко

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кои сте вие и какви точно ви трябват???Ако говориш от името на всички българи до момента на този коментар 40 не са съгласни с глупавото ти мнение!
  • 21 Перо

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сребра":

    В коя галерия или изложба,мога да видя картините на Зуека на живо? Къде участва с негови творби? Или той си продава картините,чрез мрежите. Излиза,че на всеки два дни рисува и продава по една картина за няколко хиляди лв.
  • 22 Ще има и още

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Както писах вече , Зуека е осъзнал че в Испания е НИКОЙ !! И "кукна" от там. След серия от постове и интервюта ще чакаме "голямото завръщане " и нови телевизионни "проекта. Класика !
  • 23 гост

    2 3 Отговор
    Чудя се кое е по-примитивно - картините или воденето на Зуека? Светът обаче е широк. Щом плащат хиляди за залепен с тиксо банан, или за черен квадрат на стената, или за празна стена без картина, то не е изненада да се издържаш и с мацаници или простотия от екрана.
  • 24 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Напиши в нета и виж .картини на Зуека . Да видиш рисунки стил и аз незнам какъв харесвам абстрактното но неговото е нещо примитивно . Все едно дете в рисувало глупости .
  • 25 гост

    6 5 Отговор
    Ако бизнесът на Зуека е по интернет, то не разбирам, защо трябва да го прави от Испания? Ако е в БГ, разходите му за живот ще са двойно по-ниски; Ако го прави от Дубай или Монако няма да плаща данъци; Ако е в скандинавските страни ще е с най-добрата социална система; ако е в Париж, Лондон или Ню Йорк ще в най-вдъхновяващата среда... Като се поожули в световната реалност, може и да му дойде акъла в главата, но дотогава е най-добре да го забравим.
  • 26 масквабад

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Атол":

    по-здрав
  • 27 Ироничен

    2 2 Отговор
    Защо не покажете три негови картини?
    Всеки ще реши художник ли е или не.
  • 28 Поп

    5 4 Отговор
    Този клоун изобщо не може да рисува, слепи ли сте? Това е подигравка с изкуството и художниците са прави!

    Коментиран от #31

  • 29 Поп

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Атол":

    От 10 000 самоуки художници - десетина стават. 200-300 долара за картина:)))) Да ви имам самочувствието:))))
  • 30 ккк

    5 2 Отговор
    Ако има кой да ги купува, значи са прекрасни.
  • 31 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Поп":

    и аз съм самоук художник и драскам само за себе си, ей така, за кеф и отпускане. Дори комшиите не знаят, че съм такъв. Карам наред, масло, акварел, графики. ОтпУска нервата. Друг ходи на вилата и копа, трети в кръчмата намира спасение. Погледнах му творбите, кармакарашик от стилове. Аз съм по реализма, други не признавам. Айде, че темата е дълга
  • 32 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Моне":

    току що разлистих един мой стар албум на Енгър. Ми падам от коня, за кой ли път
  • 33 мнение

    2 0 Отговор
    художниците в българия са най- задръстената гилдия и са най- завистливи от всички творци никога не приемат някой който не е е завършил академия в провинцията са още по-гадни позволяват си да месят дори в другите видове изкуства които не разбират и определят кой има талант кой няма изживяват се като общински съвет по култура без някой да ги е упълномощил алчни са слава,власт и пари зуека е направил добре че избяга от българия човека не иска да е посмешище участвайки в тъпи предавания по телевизията за да се прехранва никой не може да го съди за това че се премести да живее където му харесва

    Коментиран от #34

  • 34 0808

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "мнение":

    .... не лоши картини..лично мнение
  • 35 безпристрастно

    1 0 Отговор
    не разбирам какъв им е проблема на плюещите по зуека негово право е да живее където иска и да се занимава с каквото си иска човека сам си плаща сметките да е жив и здрав и дано да успее в това с което е решил да се занимава не е единствения българин напуснал българия дразнещо е милиционерското мислене на некои коментиращи уважаеми другари това че си се родил в българия не означава че немаш право да я напуснеш когато ти писне по тая логика требва да наречете предатели всички дето са напуснали родните сисела си и са се заселили в софия
  • 36 .....

    1 0 Отговор
    ЗУЕКА ДА ПРОВЕРИ ДВА ДЕКАРА ДВОР В СЕЛО КИПИЛОВО НАД СЛИВЕН И КОТЕЛ Е 10 000ЛЕВА ,ДА ЛЕВА В СТАРА ПЛАНИНА ,МЕЖДУ РЕКИ И ВЕКОВНАТА ГОРА
  • 37 Бат Теслю

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти явно си , последният злобар.