Last news in Fakti

3 Април, 2013 13:19 1 448 1

Наплив от добри пиеси за номинациите "Аскеер"

  • "аскеер"-
  • номинации-
  • пиеси-
  • драматургия-
  • милен миланов
Наплив от добри пиеси за номинациите "Аскеер" - 1
Комисията за определянето на номинациите заседава...

Пиесите „Терапевтът“ на Елена Алексиева, „Една седмица страсти“ от Любен Босилков и „Зазиданите“ от Ясен Василев са тазгодишните номинации за награда „Аскеер“ в категорията за съвременна българска драматургия.

Първото заглавие е реализирано в Народен театър „Иван Вазов“ под режисурата на Крис Шарков и с актуалния министър на културата Владо Пенев в главната роля; второто – в Драматичен театър „Гео Милев“ - Стара Загора, от Ивелин Керанов; третото е постановка на Тея Сугарева в Младежки театър „Николай Бинев“. За преценката на журито в категорията обаче от значение е единствено оригиналът на авторския текст, а не интерпретационните наслагвания върху него.

Председателят на Фондация „А`Аскеер“ Милен Миланов разкри, че след миналогодишния бум на нови български пиеси, сега те са още повече – цели 25 текста, реализирани от 1 април 2012 до 31 март 2013 г., са се състезавали за трите номинации. При това – качествени. „Имаше поне още три пиеси, които със същия успех можеха да влязат в номинациите“, изтъкна от името на журито проф. Георги Каприев, а Милен Миланов изреди работите, които са останали на „кутсузлийската“ 1 точка от тройката.

Те са нашумелият проект на младия драматург, режисьор и актьор Васил Дуев „Самотни персонажи“ в „Сфумато“, „Медея – майка ми“ на Иван Добчев и Стефан Иванов под режисурата на моторите на Работилницата Маргарита Младенова и Добчев, „Последната тайна на Фреди Меркюри“ от Ирина Гигова - хит на камерен театър „Възраждане“, реализиран от режисьора Съни Сънински, „Гарванът“ на Калина Попянева – текст, награден в конкурса на Театър 199 и поставен там от Бина Харалампиева, „Малки ритуали за сбогуване“ от Оля Стоянова, която с друга своя пиеса спечели тазгодишния конкурс на Театър „София“, както и „Деца на света“ на корифея Стефан Цанев, поставена от проф. Красимир Спасов в Младежкия.

За изненада, дори извън тази класация на „подгласниците“ се оказаха изпаднали един от безспорните зрителски фаворити „Живак“ на актьора Димитър Живков, „Очите на другите“ от Иван Димитров, осъществен в Народния след драматургична награда и сценична реализация в Ню Йорк и т.н. Което явно трябва да подсказва, че конкуренцията е била наистина сериозна. Има обаче и пиеси, които не са получили нито една точка.

Проф. Георги Каприев обобщи от името на журито, че новата драматургична продукция е избягала от характерната доскоро публицистичност, а медийният експерт доц. Георги Лозанов подчерта, че доста от пиесите са се оттласнали от националната идентичност в посока универсалност, което дава повече свобода и не е упрек, а комплимент към авторите.

Почетен „Аскеер“ за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство, който не се присъжда рутинно всеки сезон, този път заслужил проф. Александър Шурбанов за превода на четирите високи трагедии на Шекспир - „Хамлет“, „Отело“, „Крал Лир“ и „Макбет“, направен с повече от десетилетно творческо отдаване. Досегашните носители на този приз са Леон Даниел, Крикор Азарян, Димитър Гочев (Германия) и Велко Кънев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сотир цацаров

    0 0 Отговор
    Жалко, пиесата за Фреди Меркюри заслужавашще да влезе сред първите три номинации.