Last news in Fakti

18 Април, 2013 14:49 8 062 0

Изложба с мъртви тела скандализира София

  • изложба-
  • "човешкото тяло - разкрито и реално"-
  • пластинация
Изложба с мъртви тела скандализира София - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скандалната пътуваща изложба на придобилия световна известност германски патоанатом д-р Гюнтер фон Хагенс ще акостира на 25 април в София под наслов „Човешкото тяло - разкрито и реално“. Експозицията на третия етаж в ЦУМ, организирана от „Интер Контакт България“, ще демонстрира близо 200 обработени по специален начин и манипулирани мъртви човешки тела.

Експонатите са така подредени, сякаш продължават да „живеят“ и да извършват различни спортни или артистични дейности, но са „обелени“ от кожата и понякога подложени на дисекция, така че откриват анатомичното устройство на хомо сапиенс с всички негови системи и органи.

„Артефактите“ са реални човешки останки, подложени на пластинация – метод, открит от самия д-р Фон Хагенс преди няколко години. Той спира гниенето в мъртвата плът, като заменя течностите в нея с полимерни съединения. Първоначално анатомът получава материал за своите творби като закупува трупове от третия свят или като дарение от китайското правителство, което му предоставя непотърсените тела на самотни възрастни хора. По-късно обаче, когато славата му се разпространява, хиляди хора от целия свят започват да му завещават телата си, за да бъдат увековечени за изкуството.

Дейността на Фон Хагенс и резултатите от нея са изключително спорни в естетичен и етичен план, затова експозициите му почти винаги предизвикват скандал, там където гостуват. А те са посещавали множество страни в Америка и Европа: след премиерата през 2005 г. във Флорида са пребивавали в много столици от Стария континент – Дъблин, Виена, Будапеща, Мадрид, Варшава, дори Букурещ... Сайтът на изложбата твърди, че 30 милиона в света са я видели.

Според авторите и организаторите, експозицията задоволява вечното любопитство как функционира нашето тяло и съпоставя здрави органи с „поразени“, за да си направим изводи как да живеем здравословно. Освен това мнозина смятат, че методът на Фон Хагенс увековечава човека като произведение на изкуството и го „имунизира“ срещу тленността.

За други обаче – и те са повече, взирането в човешки вътрешности носи визуален потрес, затова моделите са шокиращи, а вярващите и църквите заклеймяват поругаването на мъртви тела и апелират, че достойнството на най-висшето Божие творение трябва да бъде уважавано и след кончината му. У нас сайтът Православие.бг вече заклейми арт събитието като противоречащо на българските закони и възбуди дискусия по темата. Очаква се свое официално становище да вземе и БПЦ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА