Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 09:44 3 445 2

Почина изтъкнат наш художник

  • почина-
  • художник-
  • васил карадимов-
  • изкуство-
  • разград

Васил Карадимов си отиде на 85-годишна възраст

Един от първите носители на званието "Почетен гражданин на Разград“ художникът Васил Карадимов почина на 85-годишна възраст, след продължително и тежко боледуване, съобщиха от Общината.

Васил Карадимов е един най-изтъкнатите творци на нашето съвремие, с богата творческа биография, произведенията му са участвали в множество изложби по света и у нас.

Васил Карадимов е роден на 14 юли 1937 г. в село Самуил. В Разград живее от 1960 г. Учил е живопис при проф. П.Петров и проф. И.Петров. От 1973 г. е член на Съюза на българските художници, като секретар на групата на художниците в Разград инициира и организира провеждането на международни прояви в областта на изобразителното изкуство в Разград. Лудогорието е основна тема в неговото творчество.

Освен многото самостоятелни изложби у нас, Васил Карадимов участва в международни изложби в Москва, Варшава, Берлин, Париж, Лондон, Хамбург и други.

"Приносът на художника към Разград е безспорен, делото му е значимо и популярно“ – се казва в мотивите за решението Васил Карадимов да бъде обявен за "Почетен гражданин на Разград“ на 28 януари 1998 г.

Погребението на Васил Карадимов ще се състои днес - 5 февруари, от 15,00 ч. в Гробищен парк-Разград. Ръководството на Община Разград изказва съболезнования на близките на Васил Карадимов.

Поклон пред светлата памет на Твореца и Човека Васил Карадимов!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало

    0 1 Отговор
    На една изложба преди 50 год . Влизам, разглеждам и за първи път питах колко струва 1 картина и кой е автора й. Казаха ми ,че е В. Карадимов от Разград.. От тогава помня това име.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    БОГ да го прости