Last news in Fakti

30 Април, 2013 14:15 19 577 0

Обявен за мъртъв американски сержант открит след 44 години във Виетнам

  • виетнам-
  • войник-
  • джон хартли робъртсън-
  • обявен за мъртъв
Обявен за мъртъв американски сержант открит след 44 години във Виетнам - 1
Снимка: Дейли Мейл

Името на сержант Джон Хартли Робъртсън е гравирано заедно с тези на още 60 000 загинали американски войници в мемориалния комплекс за Виетнам в американската столица Вашингтон където съпругата и двете му деца са го посещавали многократно, пише британското издание "Дейли Мейл".

Робъртсън официално е обявен за загинал по време на секретна мисия над Лаос през 1968 г., но ако още е жив?

На този въпрос отговарят създателите на документален филм, които твърдят, че са проследили следите на бившата „Зелена барета" до южно-централен Виетнам. 76-годишният мъж обаче не е в състояние да си спомни рождения ден, имената на децата си или как да говори английски.

Филмовият екип е на мнение, че сержантът от американската армия, както много свои колеги, е загубил ума си по време на изтощителния конфликт, но за разлика от тях, той никога не се е завърнал в къщи.

Мъжът разказва пред режисьора на филма „Непотърсен" ('Unclaimed'), че горящият му хеликоптер се е разбил на земята, преди да бъде заловен и затворен в бамбукова клетка от северно-виетнамски войници. Той твърди, че е бил измъчван и обвинен, че е шпионин на ЦРУ. Заради напредналата си възраст мъжът не си спомня как и кога е бил освободен. Помни обаче, че е бил тежко ранен и се е оженил за виетнамска медицинска сестра, на чиито грижи бил оставен.

Основен двигател зад усилията на екипа, който е снимал филма е друг ветеран от войната във Виетнам Тим Фонс, който се опитва от 2008 г. насам да докаже, че мъжът в джунглите е именно Джон Хартли Робъртсън.

Все пак, въпреки противоречията, мъглявите предположения и сериозното увреждане на мозъка на мъжа, мнозина вярват, че старецът от джунглите е наистина Робъртсън.

Екипът зад проекта е събрал множество интересна документация, която буди въпроса защо американската администрация не е успяла да локализира и установи самоличността му досега, при положение че мъжът сам се свързвал на два пъти с посолството на САЩ в Ханой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА