Last news in Fakti

27 Май, 2022 13:02 4 224 3

Грузински монах ще пее мистична музика на арамейски в Бачковския манастир

  • грузия-
  • бачковски манастир-
  • песнопения-
  • библия-
  • християнство

Песнопенията на арамейски помагат да си представим как би звучала Библията на езика, на който се смята, че е проповядвал и говорил Исус

Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия у нас, организира изключително събитие в Бачковския манастир на 28 май, предава Епицентър.

Поводът е Денят на независимостта на държавата, възвърната след близо 200-годишно руско господство, и неин национален празник. Ще бъде отбелязана и 30-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между Тбилиси и София.

През последните десетилетия народът на Грузия упорства и преодолява много трудности, за да утвърди страната като модерна и демократична държава, изградена върху основата на нейната европейска история, датираща от раждането на западната цивилизация.

Бачковският манастир „Успение Богородично“ не е избран случайно. Той е основан през 1083 година от грузинският пълководец, велик доместик на западните войски на византийския император Алексий Първи Комнин, и неговият брат Абазий.

Посланикът Лилуашвили е поканила за съслужение грузинският монах от асирийски произход архимандрит Серафим (Бит-Хариби). Той и хорът му изпълняват грузински полифонични песнопения с почти космическо звучене.

Отец Серафим е асирийски християнин, бивш майстор по бойни изкуства. Той посвещава живота си на Исус като облича монашески одежди и отива да служи в малкото грузинско селце Кенда. Там живеят около 2000 асирийци, които говорят арамейски - езикът, на който мнозина вярват, че е проповядвал Исус.

Песнопенията на отец Серафим, които са на арамейски, ни дават възможност да чуем език на 2500 години и да преживеем усещането как би звучала Библията, цитирана от Исус Христос.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роза

    7 1 Отговор
    Браво!Чуден глас има отецът и пеенето му е от душа!Като го слушаш,сякаш се пренасяш на друго място и в друга епоха!
  • 2 Иван

    5 1 Отговор
    Обожавам грузинското многогласно пеене! Но този монах пее изключително. В някои моменти неговото пеене ми напомня родопските песни. Наистина вълнуващо! До сълзи!
  • 3 Галина Колева,

    5 1 Отговор
    Страхотен глас! Съжалявам дълбоко, че нямам възможност да отида и да се насладя на живо на пеенето му. Да му дава Господ здраве.