Last news in Fakti

14 Юни, 2022 15:31 6 038 16

Историята на единствения полуостров в Черно море (СНИМКИ)

  • крим-
  • книга-
  • представяне-
  • украйна-
  • история

„Крим – исторически преглед“ е името на първата книга на български език, която разказва историята на Крим

Историята на единствения полуостров в Черно море (СНИМКИ) - 1
Снимка: М. Богданова ©

Историята на Крим – единственият полуостров в Черно море, може да бъде прочетена в първия по рода си на български език сборник с текстове събрани в книгата „Крим – исторически преглед“. Автор е известният украински учен Евгени Пащенко. В нея могат да бъдат намерени статии, които разказват за историята на полуострова от древността до анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

На представянето на книгата, организирано от сдружение „Джордж Маршал“, присъства и посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко. Той наблегна на факта, че войната върви в много тежка форма и тежък вариант. „Казвам ви го, поради това, че всъщност Крим беше първоначална точна, от която започна тази бандитска и престъпна инвазия на Русия. Това беше първата стъпка, първия подбудителен момент, който даде тласък тази война да започне“, каза посланикът и допълни: „Тук конкретно прозират аналогии с действия на Хитлер през 30-те години на миналия век, когато е била осъществена анексия на Судетите. После раздялата на Чехословакия. Може да приведем като пример нахлуване в Донбас. След това Полша. Както виждате Путин и неговата престъпна клика повтарят всички действия на хитлеристка Германия. Тази идея изказа проф. Станчев, който каза, че в случая ние наблюдаваме начало на Трета световна война и съм склонен да приема неговото мнение, тъй като по всички признаци ние се намираме в начало на този ужасен и печален процес. В този смисъл представянето на този чудесен сборник на исторически преглед на Крим, е много важен и е много поучителен“.

Първоначално „Крим – исторически преглед“ е издадена на хърватски език, след което е преведена на български от Дияна Гласнова – български журналист, живеещ в Хърватия.

„Става дума за историята на този полуостров от най-древни времена до годината на анексията от страна на русия – 2014 г. Различни са авторите на статиите. Има разнообразие от мнения и гледни точки към тези събития“, каза при представянето на книгата Пламен Димитров, който е редактор на сборника със статии.

Интересно е да бъде обърнато внимание на географията на Крим. Той се намира доста близо до България – на 450 км. от Варна по права линия по морето, което е по-малко от магистралата от София до Варна. Това е единствената географски вдадена земна маса в Черно море. Освен Крим няма никакви други острови или полуострови в Черно море. Така, че контролът върху този полуостров е важен за военностратегическата обстановка в целия черноморски регион.

Крим има интересна география и климат. Той е под формата на ромб. Територията му е близо 27 кв.км, което е около 4 пъти по-малко от България. Съпоставим е по територия на Северна Македония и Албания. „Крим е свързан с континента с доста тесен провлак, като на места той е само 8 км широк. Това означава, че той е сравнително лесен за отбрана и труден за превземане, ако се идва откъм сушата“, допълва Димитров.

Крим е едно от местата на Европа, където най-бързо се е сменял калейдоскопа от народи, езици и религии. В древността там са живели различни племена, за които нямаме много сведения, като сармати, алати, киренийци, хазари и други. След това той е в състава на Римската империя.

„Съвсем не Русия е тази, която най-дълго време е владяла Кримския полуостров. Много по-дълго време от нея го е владяла Римската империя, Византия, Кримско-татарското ханство, което от своя страна през дълги периоди е било васално на Османската империя, и края на XVIII в. се установява руско господство на полуострова, когато има едно цялостно преобръщане на съотношенията на силите между двете империи – Руската и Османската. Колкото и назад да гледаме в историята по-важно е през последните десетилетия къде е бил Крим, защото хората, които живеят там сега са свидетели именно на този исторически период и в този смисъл последните 50 години от историята на Крим са по-важни отколкото предходните 500 години от гл.т. на принадлежността на този полуостров“, допълва редакторът на книгата.

„А от гл.т. на международното право може би трябва да кажем, че не историята е тази, която трябва да отсъди чий е Крим, а да гледаме фактите от международноправна гл.т., както знаем Крим е част от Украйна до анексирането му, а де юре продължа да е част от Украйна до ден днешен, въпреки че Русия наруши Будапещенските протоколи от 1994 г., с които се задължават да гарантира териториалната цялост на Украйна“, припомня Димитров.

„Крим принадлежи на всички или на никого. Нещо подобно на Антарктида – единствената неутрална територия в света, която няма собственици, но всички държави я ползват. Много се радвам, че сборникът излезе в България, защото дори и у нас малко се знае за истинската история на Крим. В цялата съветска и после руска историография, за него никога не се пишеше доста подробно, само в стила „това е част от Съветския съюз“, каза по време на представянето на книгата проф. Михаил Станчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 единствен полуостров

    35 4 Отговор
    Крим - единственият полуостров в Черно море? А Несебър какво е?

    Коментиран от #2, #3, #13, #14

  • 2 Смях

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "единствен полуостров":

    Бако,тук не говорим за малка лагуна...
  • 3 единствен остров ха ха

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "единствен полуостров":

    Аз пък се чудя, Свети Тома, Свети Кирик, Св. Йоан и Св. Анастасия какво ли са ако не са острови

    Коментиран от #8

  • 4 Сандо

    30 0 Отговор
    От текста става ясно едно нещо:че крим принадлежи на кого ли не,освен на кримчани!Явно на присъстващите на това сборище не им е особено приятно решениято на местните къде и с кого искат да бъдат заедно.
  • 5 минало

    5 4 Отговор
    А едно време имаше пионерски лагер АРТЕК, не го знаете, защото не сте били като моя дядо комунисти

    Коментиран от #9

  • 6 плевен

    24 1 Отговор
    Често ми се случва да ходя на концерти на Плевенската филхармония. Понякога оркестъра е по- многоброен от публиката. Гледам снимките и ми е смешно. Представят книга пред шест човека и едно рамо в ляво. Останалото е гледната точка на украинската пропаганда.
  • 7 Бивш левскар

    18 1 Отговор
    Няма украински учени.
  • 8 бобо

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "единствен остров ха ха":

    Полуостров бе драги, а не остров. Впрочем може и да си прав. Един остров се състои от два полуострова.

    Коментиран от #10

  • 9 Сандо

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "минало":

    Явно не знаеш за две години руснаците какво чудо направиха от изоставения от укрите лагер.Наистина е чудно място за децата.Същото ще стане и с Украина.
  • 10 Сандо

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "бобо":

    Само за Байдън съществуват няколко полушария в света.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Факт

    2 0 Отговор
    Ако ви е интересно да разберете какво се е случвало с Крим през вековете - намерете в Ютубата изданието за Крим на БесогонTV «Аннексия правды» на Никита Михалковски !
  • 16 Балтавар

    13 0 Отговор
    Отново продажничество в историографията, където българите и българската историческа наука би следвало да защитят нашите национални интереси, да защитят българската същност на този полуостров.
    Двама продажни професори представят тази книга и подкрепят тази родоотстъпническа теза, днес са продали душите си на украинския национализъм, който пък съответно е подхранван и дирижиран от САЩ. Какви са интересите на САЩ и техните водещи политически юдейски кланове в тази история, няма време и място да бъдат представяни, въпреки че те са в основата на всичко което се случва по пътя на фалшифицирането на историята на Крим и тази на древните българи.
    Най-продължителен период на време, предимно в древността и средновековието, този полустров е бил българска територия, част от Стара Велика България, наричана Скития (от Аскъйп - "Българска степ"), от Хон-Българската империя, империята на Велика България при Кубрат, Хазар-Българската империя до 1013 година и после като така нареченото Кримско татарско царство/ханство. Етнонимът "татари" е талмудистко-ционистка фабрикация, зад който термин се укрива етнонима българи. Най-продължителното име на Крим е било българското Джалда, което име е останало и до днес, като това на прочутия курортен град Ялта. Огромна част от топонимиката на полуострова произхожда та трьок-българския език, който се е говорил хилядолетия наред в тези земи, а днес т.н. кримски татарски език, се явява диалектна форма на този древен език.
    Това нещо тря