Last news in Fakti

16 Юли, 2022 10:50 1 047 1

Световноизвестният баритон Желко Лучич гостува в ролята на Отело в продукция на Старозагорската опера

  • желко лучич-
  • стара загора-
  • опера-
  • отело

Един от водещите световни баритони Желко Лучич гостува в продукцията на Старозагорската опера „Отело“ на 23 юли на сцената на Античния форум „Августа Траяна“

Световноизвестният баритон Желко Лучич гостува в ролята на Отело в продукция на Старозагорската опера - 1
Снимка: Старозагорска опера

Един от водещите световни баритони Желко Лучич гостува в продукцията на Старозагорската опера „Отело“ на 23 юли на сцената на Античния форум „Августа Траяна“, съобщават от пресцентъра на културния институт.

Сръбският баритон продължава да печели признание за изпълненията си на драматичния репертоар във водещите световни оперни театри, включително Метрополитън опера, Кралския оперен театър, Операта на Сан Франциско, Националната опера в Париж, Театро ала Скала и Виенската държавна опера. За изпълнението му в „Силата на съдбата“ "Файненшъл таймс" пише, че „с този Дон Карлос Желко Лучич дава ясна заявка, че е един от най-изключителните вердиеви баритони.“

Първата среща на големия оперен ас с българската публика бе през миналото лято на сцената на Античния форум „Августа Траяна” – Стара Загора в ролята на Скарпия от операта „Тоска” на Пучини. Във Вердиевия шедьовър „Отело“ той ще се превъплъти в ролята на коварния Яго.

В ролята на Отело гостува един от най-търсените съвременни изпълнители - тенорът Джанкарло Монсалве, който за първи път ще се представи на българска сцена. Украинското сопрано Тамара Калинкина ще дебютира в ролята Дездемона.

На диригентския пулт ще бъде маестро Ивайло Кринчев. Сценичната адаптация е на режисьора Огнян Драганов, а адаптацията на сценографията специално за откритата сцена на Античния форум е на художника Тодор Демеров. Костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова. В спектакъла на 23 юли участват още солистите Ивайло Йовчев -в ролята на Касио, Александър Марулев (Лодовико), Даниела Нинева (Емилия), Стоян Буюклиев (Родриго), Живко Добрев (Монтано), оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.

„Отело“ от Джузепе Верди на Държавна опера-Стара Загора е класическа постановка, създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора. С нея на 24 ноември 2014 г. бе открито 45-тото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Сценографията и костюмите на „Отело” са последната съвместна работа на художниците Цветанка Петкова-Стойнова и Борис Стойнов, свързани трайно със Старозагорската опера и оставили ярка следа в облика на съвременното българско оперно и балетно изкуство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111111

    0 0 Отговор
    Моля оправете си заглавието! Няма как Лучич да се изявява в ролята на Отело, която е за теноров глас, а той е баритон.