Last news in Fakti

16 Юли, 2022 19:40 1 734 3

Виенският симфоничен оркестър се мести в Брегенц за лятото

  • виенският симфоничен оркестър-
  • брегенц-
  • пловдив-
  • концерт-
  • българия-
  • виена симфоникер

Започва световноизвестният фестивал за класическа музика

Виенският симфоничен оркестър се мести в Брегенц за лятото - 1
Снимка: Виенски симфоничен оркестър/© Wiener Symphoniker

Два месеца преди да пристигне в Пловдив за своето първо гостуване в България, представителният оркестър на град Виена – Виена Симфоникер, замина за Брегенц, където започва един от най-известните фестивали за класическа музика в света.

Фестивалът в Брегенц е създаден през 1946 г. и оттогава Виенския симфоничен оркестър е домакин на събитията. Известен с внушителната си плаваща сцена в красивото езеро Бодензее, фестивалът привлича стотици хиляди почитатели на класиката от цял свят. Тази година гвоздеят на програмата е операта „ Мадам Бътерфлай “ от Пучини, която ще бъде показана 25 пъти от от 20 юли до 21 август.
Сцената, която всяка година спира дъха на публиката, този път представлява стилизиран японски планински пейзаж, наподобяващ отдалече лист намачкана хартия.

Изграждането ѝ започна още през май, а в техническия екип бяха привлечени и алпинисти.
В „Мадам Бътерфлай“ Виена Симфоникер ще свирят под палката известният диригент Енрике Мацола, а режисьор на продукцията е Андреас Хомоки. На 22 юли австрийската национална телевизия ORF2 ще предава директно един от спектаклите.
От 1988 г. е създадена традиция на втора фестивална сцена да се изпълнява рядко представяна творба. Тази година това е "Сибирия" на Умберто Джордано с режисьор Василий Бархатов.



Освен участие в оперните вечери във фестивалната си програма Виена симфоникер включват и поредица от симфонични концерти. Чайковски, Римски-Корсаков, Стравински, Шостакович, Вагнер и Бетовен са композиторите,чиито творби публиката в Брегенц ще има възможност да чуе в изпълнение на официалния оркестър на град Виена.

Бетовен ще звучи и на Античния театър в Пловдив на 9 и 10 септември, когато Виенските симфоници ще посетят за първи път България. В програмата на двата концерта са включени и творби на Паганини и Дворжак. Диригент на историческите концерти ще бъде Найден Тодоров, а солист – Марио Хосен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Културтрегер

    5 0 Отговор
    Бях сериозно притеснен
  • 2 Пръц

    2 0 Отговор
    А Берковската духова музика си остава в Берковица.
  • 3 Местещия

    1 0 Отговор
    Местя!