Last news in Fakti

21 Юли, 2022 12:15 1 528 3

Откриха барелеф и улица с името на Пейо Яворов в италианско село (СНИМКИ)

  • скулптури-
  • барелеф-
  • пейо яворов-
  • италия

Автор на барелефа в скулптора Людмил Блажев

В италианското селище Борго Верчели в област Пиемонте, улица носи името на поета Пейо Яворов. Там бе поставен и негов барелеф. Инициативата е на Генералното ни консулство в Милано в сътрудничество с местната община и тази на град Чирпан, предава БНР.

На тържествената церемония в Борго Верчели присъства кметът му Марио Демаджистри, Тодор Иванов, представител на община Чирпан, генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова и други местни официални лица. В събитието участва и скулпторът Людмил Блажев – автор на барелефа на Яворов.

Между общините на Чирпан, Борго Верчели и Верчели има проект за културно сътрудничество. Той включва площад в българският град, който се нарича "Борго Верчели".

Връзката между България и тази част на Италия се дължи според средновековни източници на знатен род с български корен, чийто основател е Оглерио де Булгаро. Замъкът в Борго Верчели е известен като "Българският замък". През май пред него бе посадено дърво – символ на приятелството между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Галина Колева

    7 0 Отговор
    Четете архивите! Търсете всичко свързано с българите и българската история! Винаги ще се намерят родолюбци за да бъде отбелязано по подобаващо начин делото на предците ни. Така никой няма да смее да си присвоява личности и история.
  • 2 Пею Яворов

    2 1 Отговор
    Завоевателните намерения на Русия
    Предговор към книгата "Гоце Делчев", 1904 г.
    "... Обаче Русия, възползувана от смутовете в европейските турски области през нещастната 76 година, поиска да осъществи или поне в краен случай да приближи осъществяването на своите завоевателни намерения спрямо турското наследство. Тя обяви тъй наречената Освободителна война, която свърши с един съдбоносен за нас резултат — отечеството ни беше разкъсано на три части. И големият български въпрос остана да се развива при най-опаки условия, като се раздроби на сума по-малки въпроси, живи рани върху българския обществен организъм в цялост".
    "Тъй минаха ред години, десет и повече, в мъчителни очаквания, в празни сънища. През това време руското правителство употреби всички средства да покаже, че славянството и православието са две овчи кожи върху гърба на един хитър вълк."
  • 3 Същият

    1 0 Отговор
    Това е похвално,само да не е временно.Ние българите много често меним приятелите си.Както го е казал шопа:,,За което дърво съм се фанал се е останало". Това е български патент.