Last news in Fakti

30 Август, 2022 17:05 2 948 1

„Челюсти“ в IMAX доказва, че класическото кино винаги ще бъде актуално (ТРЕЙЛЪР)

  • челюсти-
  • кино

Дано това да е началото на едно ново движение в Холивуд

„Челюсти“ в IMAX доказва, че класическото кино винаги ще бъде актуално (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Forum Film

Филмовите богове сигурно са ме чули, защото най-накрая всички ще получим възможност да преживеем отново някои от най-великите заглавия в историята на киното без някой самопровъзгласил се режисьор да съсипе един шедьовър от ранга на „Челюсти“. От известно време се надявах да настъпи отлив в произвеждането на римейци на класически ленти и просто продуцентите да подобрят качеството на звука и картината. Е, това е факт, благодарение на Стивън Спилбърг и колегите му.

Годината е 1975-та и светът тепърва започва да обръща гръб на чисто човешките препирни, за да опознае по-отблизо природата и вселената, в която живеем. Малцина по онова време могат да направят разлика между тигрова акула и голяма бяла акула, а още по-малко са онези, които знаят на какво са способни тези замръзнали в еволюцията морски същества. „Челюсти“ отваря очите на милиони по целия свят и дори променя мисленето на едно цяло поколение любители на морските курорти.

Младите киномани днес надали биха разпознали Рой Шайдър, Ричард Драйфус и Робърт Шоу, но всеки ценител на стойностното кино е запознат отлично с творчеството им. Те са от онази рядка реколта актьори, които залагат изцяло на таланта си пред камерата, за да ни убедят, че видяното на екрана е съвсем реално. Ефектите около тях са изцяло дело на хора, вложили, както фантазията, така и ръцете си, за да сътворят нещо, което вече почти 50 години хвърля дебела сянка върху съвременните продукции, уповаващи се единствено на мощта на компютърните процесори.

„Челюсти“ в IMAX доказва, че класическото кино винаги ще бъде актуално (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Forum Film

Любопитен факт за „Челюсти“ е, че филмът никога не стига до големия екран в България. У нас са били нужни години, докато той стигне до родния зрител на касетоносител, но ето, че тази неправда ще бъде поправена още през индия уикенд. А като компенсация, филмът ще бъде излъчен в IMAX качество, за да стане ясно веднъж завинаги, че съвременните технологии могат да се използват и по правилния начин.

Признавам, че бяха особено развълнуван, когато разбрах, че ще имам възможност да видя този хорър флик така, както е предвиден да се гледа. Завиждам единствено на онези, които ще изгубят девствеността на очите си по този начин.

Стискам палци „Челюсти“ в IMAX да се наслади на широк успех в боксофиса, защото това би могло да е началото на вълна от осъвременени филмови класики. Току виж след това получим подобрени версии на „Терминатор“, „Кръстникът“, „Мълчанието на агнетата“, „Животът е прекрасен“ и всички останали шедьоври от киното през миналия век.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кръстев

    11 0 Отговор
    Гледах филма 1975 година в Полша. Беше уникално преживяване. Невероятен филм. После съм го разказвал поне 50 пъти в София на приятели. Всички ми завиждаха за това, че съм могъл да го гледам. А тука по кината даваха такива бози, че не е за разправяне. Лафът беше, а бе тоя филм хубав ли е или съветски?