31 Август, 2022 10:29 3 297 2

"Деца" на Стефан Данаилов издадоха книга със спомени в негова чест

  • стефан данаилов-
  • мастър-
  • преподавател-
  • театър-
  • кино-
  • ученици-
  • спомени

Добре познати актьори и ученици на Мастъра събраха своите разкази за него в специално издание

"Деца" на Стефан Данаилов издадоха книга със спомени в негова чест - 1
Снимка: БГНЕС

Наричал е своите студенти деца. Обичал ги е. И тази любов е била взаимна. Отвъд професията и НАТФИЗ, той ги учил и как да живеят. И това е дало своя отпечатък върху една цяла група от артисти, които наричат себе си общност и благословени. Общността от студентите на Стефан Данаилов има своя представителна извадка в книгата "Колко е лесно да бъдеш обичан". Двадесет и пет разказа за Мастъра, от първо лице единствено число, обединени от любовта към него и увереността, че той никога няма да бъде забравен, предава БТА.

Изданието на "Колибри" имаше своята официална премиера в София, под открито небе, след поредния летен дъжд.

На събитието присъстваха Ваня Щерева, Евгени Будинов, Свежен Младенов, Ованес Торосян, Ана Пападопулу, Георги Блажев.

"Може би един ден ще се появи много по-голям актьор. Но няма да се появи такъв човек като Стефан Данаилов. Защото той беше съвкупност от изключително много чисто човешки качества. Такива, каквито в днешно време са абсолютен дефицит", каза актьорът Дарин Ангелов.

Снимка: Colibri

"Стефан Данаилов не е за описване. Стефан Данаилов е за преживяване“, каза актьорът Никола Парашкевов. София Бобчева си спомни за "свръхестествените моменти", част от връзката ѝ с преподавателя. "Една нощ сънувах, че двамата с Мастъра пием кафе в Народния театър. Не го бях виждала три години. Скоро след това ме назначиха в Народния театър и, влизайки в театъра, попаднах на Стефан Данаилов в кафенето", разказа тя.

"Не разказваме историите на някой, който е оставил зад себе си просто много големи роли, някой, който има много голямо значение за културата или някой, който е бил преподавател по учебник. Защото вярвам, че има страшно много професионалисти, които могат да научат своите студенти, ученици, деца на тънките детайли на професията. Но това, което е много трудно да се преподаде на някого, е всъщност как да го живеем този живот. Много трудна задача е това с живеенето на живота, но ми се струва, че Стефан Данаилов е успявал да бъде тази скала, от която всички имаме нужда понякога", каза редакторът на изданието Александра Александрова.

Ива Папазова, също ученичка на Стефан Данаилов, дава идея за книгата. Първоначалният импулс за създаването на тома идва, след като актрисата разбира за кончината на преподавателя си.

"Седнах на леглото и ми стана някак много тъжно, все едно някакъв супер специален период си е отишъл от моя живот. И няма повече да се повтори, въпреки че отдавна вече не бях негова студентка. И си мислех как някакви хора ще кандидатстват в НАТФИЗ, обаче няма да имат шанса да се докоснат до този човек", разказа тя. "Той е бил преподавател в различните периоди от живота си - когато е бил на върха, когато са дошли промените, когато е бил министър на културата, когато е бил болен. И някак си това се усеща, според мен, в тези разкази", допълни още Ива Папазова.

Актьорите, разказали своите истории, са: Параскева Джукелова, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Свежен Младенов, София Бобчева, Антоанета Добрева-Нети, Иван Юруков, Павел Иванов, Ралица Паскалева, Лидия Инджова, Александър Кадиев, Деян и Дарин Ангелови, Стефания Колева, Явор Вълканов, Ваня Щерева, Ненчо Илчев, Евгени Будинов, Никола Парашкевов, Ана Пападопулу, Валери Йорданов, Асен Данков, Радина Боршош, Севар Иванов, Евелин Костова и Башар Рахал.

Работата по "Колко е лесно да бъдеш обичан" отнема около две години. Любопитна е корицата, на която Стефан Данаилов е нарисуван с въглен от Теодора Югова.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кавало

    4 0 Отговор
    Безкрайна почит и уважение към великият актьор и безгранично истински човек Стефан Данаилов! Светла му памет и искрица надежда, че макар и вече не сред нас успява да предава своята хуманна енергия за да може ДОБРИТЕ ХОРА да не се изчерпват от този сложен свят. Респект към възпитаниците му, че са създали тази книга. Нека продължават искренно да популяризират необяснимото МЕГА явление Стефан Данаилов, отчитайки факта, че всъщност контакта с него ги прави неповторими.
  • 2 Идън

    1 0 Отговор
    Хора много- личности- малко. Явно ги е научил как да станат и децата личности. Успех и да бъдат здрави!Повече от нсякога ние българите се нуждаем от личности- не от онези известни с това,че са известни и ненаправили нищо стойностно.