Last news in Fakti

7 Септември, 2022 18:03 3 304 12

„Извънземното“ е филм, който не е остарял никак добре, въпреки преиздаването в IMAX (ТРЕЙЛЪР)

  • извънземното-
  • кино

Изминаха 40 години от премиерата на култовата класика

„Извънземното“ е филм, който не е остарял никак добре, въпреки преиздаването в IMAX (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Forum Film

Да, малко филми са стигнали до нивото на истинска култова класика, както „Извънземното“, но няма как да не призная, че за изминалите 40 години един от шедьоврите на Стивън Спилбърг не е остарял никак добре.

С ръка на сърцето признавам, че днес за пръв път в живота си изгледах филма, макар да знаех почти всичко за него. Все пак той е вдъхновил не една и две ленти след себе си, а и от него тръгват кариерите на някои емблематични фигури в Холивуд.

Чувствам се длъжен да ви разкажа накратко за случващото се, като ще се придържам строго към отсъствието на спойлъри.

„Извънземното“ е историята на едно момче и необичайното му приятелство със същество от друга планета. Традиционната концепция за два враждуващи свята е нарушена, защото E.T. се оказва, че е създание, което изследва вселената с възможно най-чистите си намерения. Правителството на САЩ обаче е прекалено мнително и прави всичко възможно, за да открие извънземното създание, защото се страхува от неизвестното. Чистото детско съзнание междувременно демонстрира коренно различен подход.

„Извънземното“ е филм, който не е остарял никак добре, въпреки преиздаването в IMAX (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Forum Film

Преди точно 40 години лентата получава 9 номинации за „Оскар“, от които печели 4 - за звук, визуални ефекти, аудио ефекти и оригинална музика.

7-годишната тогава Дрю Баримор поставя основите на дългата си и бляскава кариера. Заедно с нея са още Хенри Томас, Питър Койот и Дий Уолъс.

Проблемите от днешна гледна точка обаче са доста. Подобрените картина и звук не са достатъчни, за да бъдат замаскирани остарелите ефекти. Космическият кораб изглежда нелепо, самото извънземно е ужасна механизирана кукла, а летящите велосипеди изглеждат точно като за 1982 г.

В същото време разбирам защо филмът е с култов статут в научната фантастика. Има ужасно много оригинални идеи, закачки с „Междузвездни войни“, запомнящ се диалог и трагикомични сцени, които заслужено са белязали няколко поколения киномани.

Убеден съм обаче, че чувството на носталгия у хората, израснали със сърцераздирателната история на E.T., ще ги накара още веднъж да преживеят всичко и то в IMAX.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън..

    9 3 Отговор
    Що си мислите че тая боза е нещо велико? Холивуд опротивя Тотално..АУТ..
  • 2 Безсмислена статия

    9 1 Отговор
    Нищо не разбрах. Хем е остарял "лошо", хем бил пак за гледане. Колелото е от 1982 година? Куклата е ужасна? Какви са тези безсмислени изречения, целящи да покажат колко автора има високи изисквания и е насмешлив към това, което чак сега е изгледал...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Събина

    9 0 Отговор
    Какво значи - ,,филм, който не е остарял много добре,, ??? Някой май е използвал ,,преводач,, за статията, а?
  • 7 Надарена кака

    7 0 Отговор
    Е дано поне Деси остарее добре, щом филма не е остарял никак добре....
  • 8 Саманта Карабуйкова

    8 0 Отговор
    Славчо пак е копирал статията през Гугъл Преводач, дайте му хонорара веднага
  • 9 Слънчев вятър

    4 1 Отговор
    Американците умеят професионално да промиват мозъци.
  • 10 Имаме 2 кухи лейки

    4 0 Отговор
    Тоя дето бръщолеви и една българска дето не може и да превежда даже.
  • 11 Соваж бейби

    2 1 Отговор
    Точно тази антика си я спомням от времето когато нямаше избор на филми ,и всяка събота ходихме на кино ,дори и тогава не бях доволна от загубеното време за този филм скучен ,смея да кажа че бг .филма " С деца на море "бе 1000 пъти по забавен и за Синьо лято- имаше едно филмче мисля че испанско къде по яки филми.Хамериканците с тяхната фантазия ,фантастика и извънземни накъртват и до ден днешен Сапйдермен и компания,Междузвездни войни майчице мила ,от там си повярваха и за Луната и заселването на Марс .Филм, който не е остарял никак добре, товва ме шашна с ботокс ли се помпи или спазва режим на храна и качествен живот или е вампир ?
  • 12 Гост

    3 2 Отговор
    И на старите Междузвездни войни им бяха такива ефектите и извънземните, но бяха революционни и предизвикаха фурор. А днес, някой много го е яд, че компютърната му анимация не може да се опре на малкия пръст на някогашните продукции и взел да плюе.